"Over vijf jaar rookverbod op elk festival en straks ook geen alcohol meer"

"De festivalbelevenis zal de komende jaren drastisch veranderen. Binnen vijf jaar geldt een rookverbod op elk festival, dat staat buiten kijf. Ook alcohol zal aan banden gelegd worden." Dat vertelde Pinkpoporganisator Jan Smeets ons toen we hem op de wei in Roskilde tegen het lijf liepen. Smeets denkt dat alcohol straks zelfs helemaal zal verdwijnen op festivals, maar dat is wel iets waar "hij zich wil tegen verzetten". Smeets pleitte na Pinkpop al voor een avondklok (23 uur) voor festivals en zei er een wetgeving moet komen waardoor festivals niet langer dan drie dagen mogen duren.

"In eerste instantie zullen polsbandjes je leeftijd verraden en onder de achttien zal je geen bier meer krijgen. Een joint roken zal in de toekomst ook niet meer kunnen. Het aantal blowers op Pinkpop is sowieso zeer gering, laat iemand voor die mensen maar een apart festival organiseren". Jan Smeets, organisator van Pinkpop, maakt zich sterk dat muziekfestivals in de toekomst op alle vlakken 'clean' zullen zijn.

Smeets was het voorbije weekend op het Roskilde festival in Denemarken. "Het is de twintigste keer dat ik hier kom. Ik ga overal in de wereld naar festivals. Of ik hier nog iets kan opsteken? Wel, ik vind dat wij op Pinkpop meer aandacht hebben voor veiligheid. Wij hebben enkele jaren geleden de kalm-aan-straat uitgevonden." (Nota van de redactie: al bij al een vreemde vaststelling, Roskilde is volgens ons zowat het veiligste festival ter wereld en eentje waar al jaren lang tientallen kalm-aan-straten zijn).

Rookvrije zone op Pinkpop
"Kijk, dat hele groene verhaal van duurzaamheid en ecologisch bewustzijn houdt geen steek zo lang je mensen de boel laat verpesten met hun sigaretten. Op festivals in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland is roken al verboden. Dat is toch logisch? Tachtig procent van de mensen sterven aan de gevolgen van roken. Van roken ga je dood, punt. Eerst begin je te hoesten, dan word je ziek en ga je dood. Simpel. Bovendien haal je de planeet om zeep. Op Pinkpop zullen we beginnen met een rookvrije zone en na enkele jaren zal er een algemeen rookverbod gelden. Dat is ook wat de politici zullen eisen. Let op, dat zijn mensen waarvoor de burger heeft gestemd, dat zijn geen marsmannetjes. Vergeet ook niet dat tabak zoals we het nu kennen pas sinds de zestiende eeuw bestaat. De indianen rookten vroeger gewoon gras".

We merken op dat de Nederlanders nog altijd veel gras roken, wat je duidelijk kan ruiken als je bijvoorbeeld over de weide Pinkpop loopt.

"Schuld van de journalisten"
"Ja, en dat is een grote fout geweest van de Nederlandse overheid, dat jarenlange gedoogbeleid was foute boel. Maar vergis je niet: het is een kleine minderheid die blowt. Wij laten dat elk jaar onderzoeken op Pinkpop. Het percentage bezoekers dat drugs gebruikt, is te verwaarlozen. Daar draait popmuziek toch niet om, de popcultuur en hoe ze is ontstaan, heeft toch niets met drugs te maken. Dat popmuziek onlosmakelijk verbonden zou zijn met hedonisme, is een verzinsel van de pers. Let er eens op: van de tien journalisten zijn er acht die hun shaggie op hun knie zitten te draaien."

"Drugsvrije festivals, dat is geen utopie, dat zal binnenkort realiteit zijn. Opnieuw: omdat de politici het zullen eisen. Vergeet niet dat er op een festival als Glastonbury elk jaar gemiddeld vijf doden vallen. Akkoord, in een stadje met 130.000 inwoners kan je op een weekend ook vijf sterfgevallen hebben. Maar op een festival zijn die haast altijd druggerelateerd. De jongens die drugs willen gebruiken, kan je er uithalen en voor hen een apart festival organiseren. Of de overheid dat zal toelaten? Dat is dan mijn probleem niet meer".

En daarna alcohol?
"De politici zullen in de nabije toekomst ook geen alcohol op festivals meer tolereren. Maar daar wil ik me tegen verzetten. Dat je middels je polsbandje je leeftijd moet verantwoorden, daar heb ik geen probleem mee. Maar alcohol volledig bannen, is volgens mij niet haalbaar. Wat krijg je dan? Dat iedereen buiten het festivalterrein gaat drinken en stomdronken op het festival aankomt".

Deze week komen we uitgebreid terug op Roskilde 2012 op HLN.be. Hou onze muziekpagina's in de gaten!

Poll

Pop- en rockfestivals rookvrij en zonder alcohol, ziet u dat zitten?

  • Nee 61%
  • Alleen rookverbod, geen drankverbod 16%
  • Alleen drankverbod, geen rookverbod 3%
  • Ja hoor, zowel drank- als rookverbod voor mijn part 20%