"Dag van de Lege Portemonnees" op Gentse Feesten ook succes op zondag

De openingsparade, ondertussen 10 dagen geleden.
BELGA De openingsparade, ondertussen 10 dagen geleden.
In Gent lokt de "Dag van de Lege Portemonnees", die gepaard gaat met een traditionele markt rond de Gras- en Korenlei, zondag veel bezoekers naar het stadscentrum. Voor het eerst heeft de markt op zondag plaats, omdat de Gentse Feesten niet langer op maandag eindigen.

De Gentse Feesten startten dit jaar voor het eerst op vrijdag en eindigen op zondag, in plaats van te beginnen op zaterdag en te stoppen op maandag. Vaste waarden als de "Dag van de Lege portemonnees" en de "Kaarskensstoet" vallen daardoor op zondag, wat voor enige kritiek zorgde. De Gentse kolderfiguur Pierke Pierlala vond dat het stadsbestuur geen respect had voor tradities, maar Feestenburgemeester Christophe Peeters stelt dat de reacties op het verschuiven van de Feesten overwegend positief zijn.

De markt rond de Gras- en Korenlei, vooral aan de Predikherenlei, de Ajuinlei, de Jacobijnenstraat en de Hoornstraat, lokte zondagnamiddag naar schatting minstens evenveel bezoekers als de vorige jaren op maandag. Het onweer boven de Feestenzone zorgde zondagavond wel voor een plotse leegloop. De markt, waarbij sommige standhouders een lege portemonnee of geldbeugel geven bij een aankoop, is nog present tot middernacht.

Het stadsbestuur waarschuwde eerder al voor lege geldbeurzen in de nacht van zondag op maandag, want tussen 2.15 uur en 4.15 uur zal er geen geldopname mogelijk zijn bij de bankautomaten.