Ga naar de mobiele website
^ Top

Vinnig Metallica triomfeert met hulde aan 'The Black Album'

epa
Als afsluiter van Werchter Boutique heeft Metallica, een van de meest succesvolle metalbands ooit, onder meer het volledige 'Black Album' gespeeld. Met die plaat brak de Amerikaanse groep in 1991 definitief door.

Ik beken: ook ik heb Metallica leren kennen via 'Metallica' aka 'The Black Album'. In mijn verdediging: ik was amper 8 toen de plaat werd uitgebracht, en een jaar of 12 toen ik er bewust naar begon te luisteren.  Een betere introductie kan je je als prepuber niet dromen, en toen de groep besliste de verjaardag van haar meest legendarische plaat te vieren door deze integraal te spelen, wist ik meteen: daar moet ik bij zijn!

Gewoon is goed genoeg
Met mij zakten 51.999 anderen af naar Werchter Boutique. De 'echte fans' telden 35 euro extra neer bovenop de gewone 75 euro voor een plekje in de bevoorrechte 'Black Circle'. VIPs kregen dan weer een plaatsje op het podium, in de coulissen. Ik kan getuigen: op de 'gewone wei' was het ook goed hoorbaar, en de lasershow (tijdens bisnummer 'One') kwam toch beter tot zijn recht vanop een afstandje. Echt waar!

Misleidend
Metallica begon stipt een kwartier te laat aan haar concert. De show was enigszins misleidend niet enkel 'The Black Album', wat op Twitter meteen enkele verzuurde reacties uitlokte: "Ik hoor niets uit 'The Black Album'". Logisch: de show zou meer dan twee uur duren, en de cd kan het maar rekken tot een goed uur. Dus begonnen de metalgrootheden met een rondje klassiekers uit de oude doos. Een truc die beter werkt op papier dan live. Behalve 'Master of Puppets' kon geen enkel nummer echt veel enthousiasme uitlokken en sloeg de sfeer niet in de pan. Dat lag niet aan de groep zelf: ze speelden strakker en pittiger dan ooit.

De sfeer veranderde niet meteen toen de afsluiter 'The struggle within' werd ingezet na een compilatiefilmpje van de oorspronkelijke tournee. Twee redenen daarvoor: de cd werd achterstevoren gespeeld, en de bekendste nummers zitten vooraan.  Wat meteen ook de reden is om met de laatste (en in mijn oren zwakste) nummers te beginnen. Geniaal idee, want vanaf een luid (en vals) meegezongen 'Nothing else matters' (nummertje 8) ging het alleen maar in crescendo.

getty
getty


Van 'Through the never' tot de twee waar ik al jaren op zat te wachten: 'Don't tread on me' en 'Wherever I may roam'. Die laatste werd handig gebruikt voor een liefdesverklaring aan Werchter: "Where I lay my head is home: here in Werchter!", aldus zanger James Hetfield.

Explosief publiek
Daarna begon het pas echt met de vier andere grootste singles uit die ene cd, die om ter luidst en met volle overtuiging werden meegezongen: 'The unforgiven', een machtig moment,  'Holier than thou', 'Sad but true' en 'Enter Sandman', dat vergezeld met vuurwerk ook echt de wei deed ontploffen.

Dat kan niet beter? Wel met de drie sterkste bisnummers die de groep nog voor handen had: 'Battery' (met vuurwerk en metershoge vlammen), 'One' (vergezeld van geweerschoten en een onvergetelijke lasershow) en 'Seek and destroy (strandballen!).

"Het wordt alleen maar beter"
Metallica draait al meer dan 30 jaar mee en hebben ondertussen meer grijze haren dan tattoeages, maar één ding is duidelijk:  de overgave waarmee ze spelen, de energie in de nummers en het verschroeiende tempo, daar kunnen vele jonkies nog iets van leren. James Hetfield zegt het zelf: na de zevende keer op Werchter, wordt het alleen maar beter.

O ja, de achterburen die mij bleven storen tijdens het concert om mee te delen dat Metallica 'voor janetten' is en dat ik dat zeker moest opschrijven: jullie stonden er zelf ook. En al wat je zegt...


Metallica - Werchter Boutique - 28/05/12
The Ecstasy of Gold (Ennio Morricone song)
 
Hit the Lights
Master of Puppets
Ride the Lightning (tour debut)
For Whom the Bell Tolls
Hell and Back
 
The Struggle Within
My Friend of Misery
The God That Failed
Of Wolf and Man
Nothing Else Matters
Through the Never
Don't Tread on Me
Wherever I May Roam
The Unforgiven
Holier Than Thou
Sad But True
Enter Sandman
 
Battery
One
Seek & Destroy


Meld een bug