Twee Belgische bands reden helemaal naar Slovenië voor één (gratis) optreden

Bram Van Cauter van Herfst.
sam Bram Van Cauter van Herfst.
Op MetalDays in Slovenië traden twee Belgische groepen op die meer dan 2.000 kilometer reden voor een enkele show. En dan nog gratis of voor een vrij kleine gage: Herfst en Bliksem hebben er wat voor over om hun muziek te verspreiden. We zaten in Tolmin even samen met drummer Rob Martin van Bliksem en Herfst-leden Matthieu Van den Brande (zang), Kurt Hermans (bas), Christophe Vandeghinste (gitaar) en Frank Lycops (lichtman).

Eerst even voorstellen: Bliksem, dat onlangs nog op de Graspop Metal Meeting speelde, timmert al meer dan vijf jaar aan de weg. De groep speelt thrashmetal, gekruid met stonerinvloeden die Bliksems muziek meer organisch doen klinken dan die van veel genregenoten. "Het moet ouderwets rocken," stelde drummer Rob. "Niet ouderwets klinken, maar ouderwets rocken." De ruige strot van de roodharige frontvrouw Peggy Meeussen geeft Bliksem nog meer een eigen smoel.

Herfst maakt al sinds 1999 melodieuze black/deathmetal, met teksten geïnspireerd door H.P. Lovecraft en Edgar Allan Poe. "Die macabere sfeer proberen wij te vertalen in onze muziek," legde zanger Matthieu uit. De groep onderscheidt zich volgens lichtman Frank en gitarist Christophe door haar professionele en verzorgde shows, compleet met facepaint, schmink die je wel vaker ziet bij blackmetalbands. "Ze stààn er altijd, terwijl anderen er soms levenloos bijlopen," aldus Frank.

Opvallend is dat net twee Belgische bands met een Nederlandse naam optraden op het festival. "Een heel rock 'n' rolle naam," zei Rob van Bliksem. Niet alleen kunnen buitenlanders de naam blijkbaar overal uitspreken, de groep krijgt er zelfs complimenten voor van mensen uit andere landen. "Misschien zijn er ook die de naam maar niets vinden, maar zeggen ze dat niet," lachte hij. "Maar hij is flitsend, een beetje zoals onze zangeres Peggy." Met een Nederlandse naam val je natuurlijk ook wel op, en dat is ook een van de redenen waarom Herfst daarvoor koos. Daarnaast past het seizoen natuurlijk bij de melancholische en duistere sfeer die de groep probeert op te roepen.

Rob Martin van Bliksem.
sam Rob Martin van Bliksem.
Frontvrouw Peggy Meeussen van Bliksem.
sam Frontvrouw Peggy Meeussen van Bliksem.
Dankzij de bomen was het bij Herfst donker genoeg voor een lichtshow.
sam Dankzij de bomen was het bij Herfst donker genoeg voor een lichtshow.

Genieten van festival
Zowel Herfst als Bliksem speelden al voor de tweede keer op MetalDays, al heette het festival de vorige keren nog MetalCamp. Bliksem kon er deze editie ook wat van genieten. "De vorige keer zijn we de dag zelf nog terug naar huis gereden omdat enkele bandleden andere verplichtingen hadden", aldus Rob even na de show vorige week woensdag. "Nu waren we toch een dag voor het optreden hier, en rijden we de dag erna terug. We treden overmorgen immers nog op in Nederland op Zwarte Cross, en een dag later in Antwerpen op Rodeo Fest." De band legde de ongeveer 1.100 kilometer grotendeels 's nachts af in een busje, dat de bandleden zelf afwisselend bestuurden. "We zijn na onze aankomst 's middags meteen in de rivier gesprongen, waarna we pinten zijn beginnen drinken," luidde het. Het leidde ertoe dat de groep de dag erna ook heel ontspannen op het podium stond. "Relaxed op een goeie manier, dus niet nonchalant of belabberd", verduidelijkte Rob. "Maar onze twee 'jammekes' - de geïmproviseerde intro en het middenstuk van afsluiter 'Circus Schizophrenia' - zaten bijvoorbeeld echt lekker."

Herfst verbleef wel een hele week in Tolmin, al baadden de groepsleden niet in luxe. Terwijl hun instrumenten in hun wagens op de vipparking lagen, sliepen ze gewoon op de camping tussen de andere bezoekers. Buiten gitarist Bram Van Cauter dan, die we na een paar dagen tegen het lijf liepen aan het hotel waarnaar hij was verkast. "Met mijn insomnia overleef ik die camping hier niet. Of misschien word ik er gewoon te oud voor," lachte hij met frisgewassen haren op zijn niet al te fris hoofd: "Gisteren te lang in de beachbar gehangen," was zijn verklaring voor dat laatste.

Matthieu Van den Brande en Kurt Hermans van Herfst.
sam Matthieu Van den Brande en Kurt Hermans van Herfst.

Gratis
In tegenstelling tot Bliksem speelde Herfst in Slovenië helemaal gratis, al kregen de groepsleden natuurlijk wel een toegangsticket voor het festival. En dat is toch iets heel aparts. "De vrouwen zijn veel knapper dan op Graspop," stak gitarist Christophe van wal, gevolgd door instemmend geknik van zijn groepsleden. "Iedereen is ook veel socialer dan op Graspop." De band genoot verder uitgebreid van de prachtige omgeving en het strand. "Ze noemen het ook een vakantie, en gisteren zag ik in het water nog een heel grote vis en een waterslangetje," zei bassist Kurt. "Heel speciaal zijn ook de stripteases," vulde Christophe aan, meteen gecounterd door Mathieu. "Dat klinkt zo wanhopig, net alsof het onze enige kans is om een tet te zien!". De gitarist corrigeerde: "Ik heb er eigenlijk maar een gezien, maar die was wel de moeite." De groepsleden zijn de eerste dagen alvast elke dag gaan zwemmen. "Op welk ander festival kan je met een cocktail in je hand op een strand zitten waar ze metal spelen?", vatte Christophe de speciale omgeving samen.

In verband met die drank zag de groep trouwens grappige taferelen. Je had namelijk een strand waar je je eigen drank mocht meebrengen, naast de beachbar op het festivalterrein verder stroomafwaarts. En daar kostte een pint drie euro, waardoor sommige bezoekers zich met de stroom lieten meedrijven met een opblaasbaar speeltje om zo bier naar de beachbar te smokkelen. "Eentje had een zak met blikken bier onder zijn bootje gehangen," lachte lichtman Frank. "Maar de zak was gescheurd, waardoor hij een heel spoor van bierblikjes achterliet. Ik heb er eentje van teruggegeven," grijnsde hij.

Toon Huet van Bliksem.
sam Toon Huet van Bliksem.
Bliksem-bassist Jan Rammeloo met Huet.
sam Bliksem-bassist Jan Rammeloo met Huet.

Optredens
Beide bands maakten een goede beurt op MetalDays, al zag het er voor Bliksem even heel slecht uit. Zij speelden uitgerekend op de enige dag dat het regende, al had dat weliswaar als voordeel dat geen festivalgangers op het strand lagen te bakken. Bij de start van het optreden was de stortbui gelukkig al afgenomen tot wat motregen, waarna de hemelsluizen zelfs helemaal sloten. Meeussen sommeerde nog enkele metalheads met watervrees uit de dranktent, waarna Bliksem kon spelen voor een goedgevuld terrein. Toen Orange Goblin-fans na het deels overlappende optreden van die band nog langskwamen, was het feestje helemaal compleet. Alle passanten bleven bovendien staan, wat altijd een goed teken is, en bovendien niet verwonderlijk: wie Bliksem al een paar jaar volgt, weet hoe de groep steeds beter en strakker speelt, en hoe de (samen)zang al met grote sprongen vooruit is gegaan. Een dikke pluim ook voor de gitaartandem, die zelfs bij de snelste solo's nog zuivere noten uit de instrumenten schudde.

Ook Herfst lokte een dag later in de late namiddag nog heel wat volk - weliswaar minder dan Bliksem - naar het tweede podium, ook al was het toen snikheet. Duistere metal in daglicht werkt niet altijd, maar gelukkig stond de band niet in de zon te bakken zoals bijvoorbeeld Ihsahn en Primordial op het hoofdpodium. Het tweede podium stond namelijk tussen de bomen, waardoor het donker genoeg was om de lichtshow een meerwaarde te laten bieden. Met slechts tijd voor vijf nummers slaagde Herfst er toch in het publiek te begeesteren, en ook tijdens dit optreden groeide het aantal toeschouwers alleen maar aan. De schmink en podiumoutfits wekten de belangstelling, en Van den Brande dook ook nog in het publiek om een groot omgekeerd kruis dat gemaakt was van lege bierblikjes - na enkele dagen op een camping wordt de metalfan bijzonder creatief - mee op het podium te zeulen. De complexe metal van Herfst is geen spek voor ieders bek, maar het is toch zonde dat deze groep nog geen platencontract heeft. De band moet immers noch live noch op cd onderdoen voor een hoop bands die al jaren internationaal worden geprezen.

Van Cauter met drummer Steve Vanderperren.
sam Van Cauter met drummer Steve Vanderperren.
Bliksem lokte veel volk naar het podium tussen de bomen.
sam Bliksem lokte veel volk naar het podium tussen de bomen.