Tickets 10 euro: Bob Marley trad 35 jaar geleden op in Vorst

It was a good summer for Belgium back in 1980... #todayinbobslife

Posted by Bob Marley on Monday, June 22, 2015
Elke rechtgeaarde muziekliefhebber begint te watertanden bij deze affiche van concertorganisator Make It Happen voor mei en juni 1980. Dat is ook de erfgenamen van Bob Marley niet ontgaan. Die deelden gisteren op Facebook de affiche voor de 73 miljoen volgers van wijlen The King of Reggae. "It was a good summer for Belgium back in 1980", merken de Marleys op. Organisator Paul Ambach herinnert het zich als gisteren. "Tussen al die optredens door is mijn dochter Marilyn in juni 1980 ook geboren. Van de fabriek naar de consument", lacht hij. Oh, en een kaartje om Bob Marley te gaan zien, kostte toen 400 frank. Of 10 euro.

Led Zeppelin kon je toen gaan bekijken voor 350 frank. Voor hun reünieconcert in Londen in 2007 moest je 300 euro dokken, als je tenminste door het lotingsysteem was geraakt om een kaartje te mogen kopen. Ter vergelijking: een groot brood kostte in 1980 ongeveer 20 frank of een halve euro.

Hardest working man in showbizz
"Dat is wat anders dan Rock Werchter, hé?", grapt Paul Ambach als we hem de affiche 1980 voorleggen. "Die maand had ik ook James Last in Vorst, maar die heb ik niet op die affiche gezet omdat James Last toch een ander publiek aansprak. Oh yeah, I was the hardest working man in showbusiness, haha. Ah ja, een miljoen klanten, dat moet je verdienen. Nee, serieus. Concerten organiseren was toen nog een ambacht, sinds de overname door Amerikaanse groepen is het puur zakelijk geworden. Die gasten hanteren andere economische criteria".

God landde in Vorst
Voor Ambach was het concert van Bob Marley "het grootste evenement dat ik ooit organiseerde".

"Het leek wel of God zelf in Vorst was geland. Zo rustig, zo vredevol en emotioneel bijzonder indrukwekkend. Marley had zijn eigen kok mee. Het was pure mystiek, alsof de paus aan zijn rerum novarum zou beginnen. Een absoluut muzikaal hoogtepunt!"

Bob Marley had ten tijde van zijn concert in Vorst al kanker. Zijn allerlaatste concert gaf hij drie maanden later, op 23 september 1980 in Pittsburgh. Marley overleed op 11 mei 1981.

Paul Ambach: "Dat is iets anders dan Rock Werchter, hé".
Facebook/PA Paul Ambach: "Dat is iets anders dan Rock Werchter, hé".
Het concert van Bob Marley in Vorst Nationaal maakte je in 1980 slechts 400 frank of 10 euro lichter. Een brood kostte toen ongeveer een halve euro.
Kos Het concert van Bob Marley in Vorst Nationaal maakte je in 1980 slechts 400 frank of 10 euro lichter. Een brood kostte toen ongeveer een halve euro.
Voor 350 frank kon je naar Led Zeppelin.
Kos Voor 350 frank kon je naar Led Zeppelin.
De affiche van de concerten die concertpromotor Paul Ambach met zijn bedrijf Make It Happen in juni 1980 organiseerde.
Kos De affiche van de concerten die concertpromotor Paul Ambach met zijn bedrijf Make It Happen in juni 1980 organiseerde.