Straks wereldrecordpoging 'achterwaartse sprong met motor' voor Amnesty

De 18e editie van het muziekfestival/motorcross Zwarte Cross in het Nederlandse Lichtenvoorde (Gelderland) begint deze middag met een eerste poging om het wereldrecord 'achterwaartse sprong met motor' ('A giant backflip for mankind') te verbeteren. Tijdens het festival wordt de poging nog een aantal malen herhaald.

De recordpoging van de Australische stuntmotorrijder Jackson Strong moet Amnesty International ondersteunen bij zijn pogingen om de 32-jarige Raif Badawi uit de gevangenis in Saoedi-Arabië te krijgen. Badawi zit al 3 jaar gevangen omdat hij een internetforum opende en de islam beledigde.

Het festival maakt ook opnieuw "een statement tegen antihomogeweld" met de Roze Cross in 'Nichtenvoorde', een soort gay pride op de crossbaan. Vorig jaar gebeurde datzelfde met de Naked Run.

Het muziek- en theaterprogramma is verdeeld over 26 podia, waarop in totaal 200 bands en zo'n 1.000 theaterartiesten optreden. Crystal Fighters, Seasick Steve, Airbourne en The Opposites zijn enkele publiekstrekkers.  Ook Belgische acts tekenen present: de Nederlandstalige reggae van 'Johnny Den Artiest', de bluesrockhelden Rusty Roots en ska-band Bottle of Moonshine staan op het unieke festival dat tot en met zondag duurt. De organisatie verwacht meer dan 160.000 bezoekers.

http://www.zwartecross.nl/

ANP
ANP
Festivalbezoekers hielden gisteren een minuut stilte voor de slachtoffers van de vliegramp MH17.
ANP Festivalbezoekers hielden gisteren een minuut stilte voor de slachtoffers van de vliegramp MH17.