Russische tweeling uitgejouwd in Kopenhagen

De Russische tweelingszussen Tolmachevy Sisters.
AP De Russische tweelingszussen Tolmachevy Sisters.
De Russische inzending van het Eurovisie Songfestival mag door naar de finale van zaterdag.  Een deel van het publiek in de B&W Hallerne in Kopenhagen was hier niet mee gediend en jouwde de tweelingszussen Tolmachevy Sisters dinsdagavond uit.

Dat heeft alles te maken met de gespannen situatie in Oekraïne, waar gewapende Russischsprekende separatisten in het oosten van het land overheidsgebouwen hebben bezet. De Krim heeft zich in maart eenzijdig afgesplitst en heeft zich aangehecht bij Rusland.  In het strijdgewoel vielen al tientallen doden.

Frappant detail: ook Oekraïne is er zaterdag bij. Zangeres Mariya Yaremchuk was een opvallende verschijning in de eerste halve finale met haar hamster-act. Ze zong een eenvoudig popliedje met weinig diepgang: 'Tick tock, my heart is like a clock'. 

De Russische tweelingszussen Anastasia en Maria weten overigens wat winnen is, ze wonnen namelijk in 2006 op 9-jarige leeftijd de junioreditie van het Eurovisie Songfestival.

Alle journalisten in Kopenhagen willen van hun Russische en Oekraïense collega's weten of ze elkaar naar het leven staan. Niets van aan, zei een Oekraïense journalist. "We halen zelfs koffie voor elkaar". 


De Oekraïense Mariya Yaremchuk is door het dolle heen.
AP De Oekraïense Mariya Yaremchuk is door het dolle heen.