Pukkelpop en Couleur Café ontkennen heffing te vragen voor gsm-masten

BELGA
De muziekfestivals Pukkelpop en Couleur Café ontkennen woensdagmiddag elk in een persbericht een heffing te vragen aan telecomoperatoren voor het plaatsen van extra gsm-masten. Er is wel een conflict gaande over dergelijke heffingen tussen het gemeenschappelijke platform van telecomoperatoren GOF (Mobistar, Base en Proximus) en enkele grote evenementen, die een heffing vragen op extra masten.

Het is een artikel in de Franstalige krant L'Echo dat woensdag ruchtbaarheid gaf aan de ontevredenheid van de telecomoperatoren. Vooral Mobistar en Base zijn erg misnoegd dat bepaalde organisatoren van niet nader genoemde grote evenementen, het gaat niet enkel om muziekfestivals, hen geld vragen voor de plaatsing van extra gsm-masten. Proximus zou als sponsor van verschillende evenementen minder getroffen worden, maar zit op dezelfde lijn, verzekert Jean-Marc Galand van het GOF.

De telecomoperatoren noemen het plaatsen van extra infrastructuur noodzakelijk voor de veiligheid op grote evenementen. Enkele evenementen bekijken de extra masten echter als een commerciële zaak, en vragen daarom een heffing. Het GOF richtte zich nu tot minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) en hoopt dat er een wettelijke regeling komt, die de noodzaak van extra infrastructuur voor de veiligheid erkent en het evenementen onmogelijk maakt daar geld voor te vragen. Het platform zal alvast zelf met een charter komen, dat naar eigen zeggen gesteund zal worden door de minister.

De Tijd nam woensdagochtend het bericht over van haar Franstalige zusterkrant L'Echo, maar noemt in haar artikel plots Pukkelpop en Couleur Café als festivals die een heffing zouden vragen. Zowel Mobistar-woordvoerster Patti Verdoodt als Base-woordvoerster Sofie Bockaert ontkennen woensdagmiddag aan Belga evenwel namen genoemd te hebben en willen dat, met het oog op een toekomstige vlotte samenwerking, ook niet doen.