Placebo hekelt strafbaarheid homoseksualiteit tijdens concert in Marokko

Bassist Stefan Olsdal van Placebo speelde met een doorkruiste '489'-boodschap op zijn borstkas.
AFP Bassist Stefan Olsdal van Placebo speelde met een doorkruiste '489'-boodschap op zijn borstkas.
Rockgroep Placebo heeft dinsdagavond tijdens een optreden in Marokko zijn steun betuigd aan de homogemeenschap. Bassist Stefan Olsdal speelde tijdens het concert op het Mawazine-festival in Rabat op een gitaar in regenboogkleuren en met '489' op het lichaam geschreven, een referentie naar het artikel in het strafwetboek dat homoseksualiteit bestraft.

In Marokko bepaalt artikel 489 dat homoseksualiteit met drie jaar cel bestraft kan worden. Op Facebook kwam de bassist van Placebo er nog even op terug. "Al mijn liefde en steun aan zij die moeten vechten voor hun recht om lief te hebben", schreef hij.

Enkele uren eerder hadden twee Franse militantes van Femen ook al de strafbaarheid van homoseksualiteit gehekeld. Ze poseerden even met ontbloot bovenlijf aan een van de voornaamste monumenten in de stad. Op hun lichamen stond "in gay we trust".

De vrouwen zijn opgepakt op de luchthaven van Rabat, na hun actie, en zijn naar Frankrijk teruggestuurd. De Marokkaanse autoriteiten spraken van een "daad van provocatie".

Zanger Brian Molko, gisteravond op het 14e Mawazine-festival in Rabat.
REUTERS Zanger Brian Molko, gisteravond op het 14e Mawazine-festival in Rabat.