Pinkpop lokt 60.000 bezoekers

Green Day op 44ste editie van Pinkpop.
EPA Green Day op 44ste editie van Pinkpop.
60.000 muziekliefhebbers hebben dit weekend de 44ste editie van popfestival Pinkpop bezocht. Ruim 32.000 mensen kwamen voor een heel weekend feest naar Zuid-Limburg en ongeveer 28.000 festivalbezoekers hielden het bij één dagje, meldt Pinkpopbaas Jan Smeets.

Zaterdag, de tweede dag van het muziekfestijn, was dit jaar het populairst, met in totaal zo'n 44.000 mensen op de festivalweide in Landgraaf. Naast de weekendbezoekers kochten nog 12.000 Pinkpopgangers een los kaartje, met onder anderen Passenger, Thirty Seconds to Mars en Kings of Leon op het programma.

Paniek
Het festival lijkt vooralsnog gemoedelijk te verlopen. Zondag aan het einde van de middag ontstond er even paniek in het hoofdkwartier, toen het weer plotseling leek om te slaan. Na een stralende laatste festivaldag begon het rond 16.00 uur te regenen.

''Uit het niets draaide ineens de wind 180 graden en leek het heel even heel slecht weer te worden. Niemand had dat zien aankomen. Er was even totale paniek bij de organisatie'', vertelt Smeets. Direct werden de bezoekers via informatieschermen op het terrein gewaarschuwd dat er veel regen onderweg was naar Landgraaf. Maar dat bericht kon al snel weer van de borden gewist worden. "Vrij snel daarna bleek het toch bij die paar spetters te blijven", getuigt Smeets.

Afsluiter
De Amerikaanse rockers van Green Day sluiten op dit moment de 44ste editie van Pinkpop af. Festivalbaas Smeets beloofde dat hij de 45e editie van zijn festival volgend jaar weer traditiegetrouw tijdens het Pinksterweekend zal organiseren: op zaterdag 7, zondag 8 en maandag 9 juni 2014. Dit jaar viel Pinksteren echter heel vroeg op het jaar, waardoor tal van rockgroepen nog niet in Europa aan het toeren waren. Het festival werd daarom verhuisd naar de voorbije drie dagen.

Vorig jaar was het oudste popfestival van Nederland met 79.000 bezoekers uitverkocht.

Pinkpop lokt 60.000 bezoekers.
ANP Pinkpop lokt 60.000 bezoekers.
Beetje regen is geen domper op de festivalsfeer.
ANP Beetje regen is geen domper op de festivalsfeer.
Green Day doet dienst als afsluiter.
ANP Green Day doet dienst als afsluiter.
ANP