Netsky: "Uitgaan is werken geworden, een vreemde vaststelling"

Op een belachelijk vroeg uur vierde Netsky, voor het eerst samen met High Contrast achter de dj booth, zaterdag om 12 uur zijn debuut op het Ultra Music Festival in Miami. Toch zat de sfeer er na een halfuurtje dik in op de UMF Brasil Stage, waar drum & bass hoogtij vierde. Meteen na zijn set stond de 23-jarige Boris Daenen uit Edegem ons te woord.

Netsky (spreek uit Netskaai, naar het computervirus, en NIET Netski) staat zeker in Groot-Brittannië, waar hij onder contract ligt bij het befaamde Hospital Records, bekend als de prins van de drum & bass. Maar enige vorm van verwaandheid is de dj/producer vreemd: Netsky is één brok nederig- en vriendelijkheid. Ook al moest hij even daarvoor, bij het begin van zijn set, slechts voor enkele tientallen liefhebbers spelen. "Het vroege aanvangsuur hier is natuurlijk enorm spijtig. Het was ook vroeg opstaan vanmorgen (grijnst). Een optreden later op de avond in Toronto, en een vlucht over een uurtje daar naartoe, gooide roet in het eten. Maar het was ongelofelijk tof om te zien dat het volk bleef toestromen en er na een halfuurtje veel sfeer en interactiviteit was. Dat bewijst toch de populariteit van dit genre. Ook al omdat het niet evident is om in een land als Amerika door te breken. Hier is het allemaal toch net wat meer mainstream."

Liquid dj
Zijn Amerikaanse tour bracht Netsky vorige week ook al in Austin voor South by Southwest en in het Zuid-Californische San Bernardino voor Beyond Wonderland, waar Netsky voor 9.000 toeschouwers speelde. "Dat was een droom die uitkwam, zoals heel mijn carrière tot dusver eigenlijk. Zoals elke jonge dj experimenteerde ik op mijn veertiende wat met muziek op mijn kamer en nu sta ik gewoon hier op het Ultra Music Fest in Miami. Soms besef ik het niet goed, maar voor mij blijft muziek maken gewoon het belangrijkste. Die is erg muzikaal (daarom dat Netsky in 2010 ook al de prijs Best Liquid dj op de d&b-awards in de wacht sleepte, nvdr), maar de eigenheid van drum & bass blijft wel behouden."

Netsky op het Ultra Music Festival in Miami.
Netsky op het Ultra Music Festival in Miami.

In Miami speelde Netsky voor het eerst samen met High Contrast, een van zijn grote voorbeelden die ook bij Hospital Records onder contract ligt. Ze pakten onder meer uit met een versnelde versie van de Robin S.-klassieker Show Me Love, en ook Netsky's bekende mix van Rusko's 'Everyday' kwam aan bod. "Erg leuk om hier samen met High Contrast, een van mijn idolen, te staan. Ook al hebben we een heel andere instelling van draaien. Hij speelt zijn platen graag volledig uit, ik wil veel sneller en met met effecten gaan. Harder, zeg maar. Dat slaat zeker bij een jonger publiek aan. Dimitri Vegas & Like Mike zijn daar ook een mooi bewijs van. Het moet snel gaan!"

Festivalnatie
Ondanks dat zijn Amerikaanse tour 'slechts' drie weken duurt, mist hij België toch wel. Zeker omdat hij twee dagen geleden zijn 23ste verjaardag dus niet onder familie en vrienden kon vieren. "Het zijn vooral de weekends en het uitgaan met vrienden die ik mis. Uitgaan is voor mij nu werken geworden, en omgekeerd natuurlijk. Een vreemde vaststelling. Toch blijven de Belgen mijn grootste doelpubliek. Ik ben blij met alle steun die ik vanuit mijn land gekregen heb, ondere andere van Studio Brussels' Murdock. De Belgen blijven ook nog altijd het beste publiek. Zoveel energie! Een beetje te vergelijken met de Amerikanen. Ook in Engeland is het natuurlijk leuk draaien, al hangt het daar wat af van de locatie. Een studenstad als Leeds is natuurlijk geweldig, maar in Londen met al die toeristen is het soms toch wat minder. Maar België blijft top: wij zijn een echte festivalnatie."

Netsky speelt op 25 en 26 mei in de AB in Brussel en staat donderdag in de Pyramid Marquee op Rock Werchter. Zijn nieuwe plaat is zo goed als klaar en wordt in juni uitgebracht.

Netsky op het Ultra Music Festival in Miami.
Netsky op het Ultra Music Festival in Miami.