Na afgelasting festival: Zweedse comédienne wil 'festival zonder mannen' organiseren

Reuters/Instagram
De Zweedse comédienne Emma Knyckare wil een 'festival zonder mannen' organiseren. Dat maakte ze zelf bekend via haar sociale media. Eerder deze week kondigde de organisatie van het Zweeds muziekfestival Bråvalla aan dat de editie van 2018 niet zal doorgaan wegens verschillende gevallen van seksueel misbruik jegens vrouwen.

De comédienne berichtte eind vorige week al over haar idee nadat bekend raakte dat er verschillende vrouwen op het festival werden verkracht. Er werden daarnaast ook meerdere gevallen van aanranding gemeld.

"Wat denk je ervan om een geweldig festival te organiseren waar alleen vrouwen welkom zijn? Dit festival zullen we organiseren tot alle mannen weten hoe ze zich moeten gedragen", luidt de tweet.

Een paar dagen later waren Knyckare haar plannen al concreter. Op Instagram kondigde ze zelfs 'haar festival' al aan: "Het eerste rockfestival in Zweden zonder mannen zal volgende zomer voor het eerste plaatsvinden." Op dit moment is ze naar eigen zeggen volop op zoek naar personeel.

Muziekfestival Bråvalla

Het bekende Zweedse muziekfestival liet in een mededeling op hun website weten dat hun festival volgend jaar niet zal doorgaan. Op het festival werden vijf vrouwen verkracht. Ook vorig jaar werden er verschillende gevallen van seksueel misbruik gemeld.

De organisatie betreurt het geweld en ze accepteren dat gewoon niet op hun festival. Volgens hen hebben ze er dan ook alles aan gedaan om het seksueel geweld te vermijden.