Geen compromis in zicht tussen Kiev en Moskou rond Songfestival

De Russische kandidate
anp De Russische kandidate
In het bittere geschil tussen Oekraïne en Rusland rond het Eurovisiesongfestival 2017 (ESC) is geen overeenstemming in zicht. De regering in Kiev laat zich blijkbaar zelfs niet door de machtige ESC-organisator - de European Broadcasting Union (EBU) in Genève - beïnvloeden. President Petro Porosjenko verdedigde vandaag het inreisverbod tegen de Russische kandidate Joelia Samojlova ondanks dreigende taal van de EBU. Samojlova mag niet naar Kiev komen, omdat ze vanuit Rusland voor een optreden naar de Krim was gereisd.

"Het bezoek aan de Krim wordt door Oekraïne enkel via de administratieve grens in de oblast Cherson toegestaan", zei Porosjenko volgens het persagentschap Interfax in Riga. "De voorwaarden zijn voor iedereen hetzelfde." Samojlova is door de Russische televisie genomineerd om deel te nemen aan het songfestival in mei.

Sinds Rusland in 2014 het schiereiland heeft aangehecht, heeft de regering in Kiev reizen naar de Krim over Russisch grondgebied verboden en bestraft dit met een inreisverbod van enkele jaren. De 27-jarige zangeres had in juni 2015 een optreden gegeven op de Krim. De Oekraïense geheime dienst (SBU) had de Russin, die aan een rolstoel is gekluisterd, daarop een inreisverbod van drie jaar gegeven.

Vorige week werd een brief van EBU-directrice Ingrid Deltenre aan de Oekraïense premier Vladimir Groisman gepubliceerd in de media Deutsche Welle en Kiev Vlast. Daarin stond dat Oekraïne sancties riskeert, indien Samojlova niet mag deelnemen. Een compromis, om haar live via satelliet door te schakelen, werd zowel door Rusland als Oekraïne van de hand gewezen.