Festivalgangers drinken vanaf 2017 hun eigen urine op Roskilde

Archieffoto. Een man voorziet zijn vrienden van frisse pintjes op de Lokerse Feesten.
BELGA Archieffoto. Een man voorziet zijn vrienden van frisse pintjes op de Lokerse Feesten.
Roskilde, het grootste muziekfestival van Denemarken, trekt volop de groene kaart. Met het project 'van pis tot pils' hoopt het festival urine van festivalgangers te recycleren en vervolgens terug voor te schotelen als bier. Dat schrijft de Deense krant Roskilde Dagbladet.

Het populaire Deense festival Roskilde slaat de handen in elkaar met de Deense Landbouw- en Voedselraad (Landbrug & Fødevarer) om een heus recycleerproject op poten te zetten. Urine wordt terug omgezet in bier, al is het plan niet zo misselijkmakend als het klinkt.

Mest

De bedoeling is om de honderdduizenden liters urine die festivalgangers lozen tijdens het festival, te gebruiken om brouwgerst te bemesten op velden ten zuiden van Kopenhagen. Later wordt er van dat gerst bier gebrouwen, dat in 2017 op het festival geserveerd zal worden.

Volgens het plan is het de bedoeling om tussen 100.000 en 250.000 liter urine te verzamelen. Die urine is een zware last voor het milieu en het rioolsysteem. "Het draait erom te veranderen hoe we afval aanpakken", zegt Leif Nielsen, woordvoerder van de Deense Landbouw- en Voedselraad. "Met dit project willen we die gigantische hoeveelheid urine omzetten in een grondstof."

Voedseloverschot

Het is niet eerste keer dat Roskilde zich in de kijker werkt als het op duurzaamheid aankomt. Vorjg jaar voorkwam het festival dat 27 ton voedsel verloren ging en transformeerde het voedsel in maaltijden voor opvangcentra van daklozen en asielzoekers. Tegen 2017 wil Roskilde bovendien dat 90 procent van alle voedsel dat er verkocht wordt organisch is.