Enquête festivalseks: 76% doet het, maar niet altijd veilig

Eén
Ruim 75% van de festivalgangers geeft toe ooit seks te hebben gehad op een festival. In 28% van de gevallen komt daar echter geen condoom aan te pas. Dat zijn de opvallendste cijfers uit de grote festivalseks-enquête die Studio Brussel en het Eén-programma Volt organiseerden.

Van de 17.000 deelnemers aan de enquête geven 13.000 mensen aan ooit seks te hebben gehad tijdens een festival. Het gaat dan om seks in brede zin, alles van kussen tot vrijen. De overgrote meerderheid, 88%, kust op een festival. 1 op 4 kuste er zelfs voor het eerst. Driekwart van hen had ooit ook geslachtsgemeenschap op een festival. En 10% van de ondervraagden verloor zelfs zijn maagdelijkheid in een festivaltentje.

Ook niet onbelangrijk: met wie kusten en vrijden de meeste festivalgangers dan? De meerderheid, 70%, had seks met zijn of haar partner, 36% met iemand die ze op ter plekke leerden kennen en 26% met een vriend of vriendin. Het festivalterrein blijkt toch ook de plek bij uitstek om vreemd te gaan: 14% (durft) toegeven dat ze er hun vriend of vriendin bedrogen.

Veilig
De enquête peilde ook naar het gebruik van anticonceptie op festivals. Daaruit bleek dat 10% van de vrouwen nooit anticonceptie gebruikten bij festivalseks, zelfs niet wanneer ze seks hadden met een vreemde. Nog opvallender is het condoomgebruik: 28% geeft aan nooit een condoom te gebruiken bij geslachtsgemeenschap met iemand die ze op het festival ontmoet hebben.

Tinderseks
Van de ondervraagden die vorig jaar naar een festival gingen en daar een datingapp zoals Tinder of Grinder gebruikten, had maar liefst 43% ook seks met die date. De apps blijken populairder bij homoseksuelen dan bij hetero's.

Festivalseks is leuk, maar al bij al bezoeken de meesten toch om de juiste redenen een festival. Het zijn vooral de muziek en de sfeer die de Vlamingen naar festivals lokken. Seks krijgt een score van 'slechts' 2,4/5, tegenover 4,6/5 voor muziek en 4,7/5 voor sfeer.

Eén