Blanche gaat dinsdag voor plaats in finale Eurovisiesongfestival

photo_news
Blanche, die met 'City Lights' ons land vertegenwoordigt op het Eurovisiesongfestival in Kiev, doet dinsdag een gooi naar een plaats in de finale. Daarvoor moet de 17-jarige Brusselse bij de eerste tien eindigen in haar halve finale. De bookmakers geven haar een goede kans.

Blanche, echte naam Ellie Delvaux, vertoeft al sinds afgelopen weekend in de Oekraïense hoofdstad. Donderdag trad ze tijdens de repetities op in haar outfit voor dinsdag: een lange, witte jurk in tule met zilveren bloemen erop, ontworpen door de Brusselse Johanne Riss.

De zangeres zal dinsdag aantreden tijdens de eerste halve finale, waarin ze het moet opnemen tegen zestien andere landen, waaronder Albanië, Australië, Finland, Polen en Zweden. De bookmakers geven haar een goede kans om de finale te halen, maar na de eerste repetitie eerder deze week, zakte Blanche twee plaatsen, van vijf naar zeven. Grote favoriet is Italië.

Blanche nam deel aan het vijfde seizoen van 'The Voice Belgique' op de Franstalige openbare omroep RTBF. Daardoor kwam ze in contact met Pierre Dumoulin, frontman van de Luikse band Roscoe, met wie ze 'City Lights' schreef. Het nummer werd door een twaalfkoppige jury binnen de RTBF, die afwisselend met de vrt een kandidaat mag afvaardigen, unaniem gekozen uit een tiental inzendingen.

Kiev
Het Eurovisiesongfestival is met ongeveer 200 miljoen kijkers een van de meest bekeken evenementen ter wereld. Vorig jaar verzamelde de Oekraïense inzending '1944' van Jamala de meeste punten, waardoor de wedstrijd al voor de tweede keer in Kiev wordt georganiseerd, dit jaar onder de slogan 'Celebrate Diversity'. De tweede halve finale vindt plaats op donderdag 11 mei, de finale op zaterdag 13 mei.