Belgen in Texas doen het met eskimo

Het was eigenlijk vooral uit nieuwsgierigheid dat we op onze eerste dag hier in Austin op SXSW eens gingen kijken naar de showcase van Nive Nielsen & The Deer Children. Omdat een collega van Spin Magazine (al dan niet zwaar onder de invloed) verteld had dat ze "de nieuwe Arcade Fire" zouden zijn. Omdat ze uit Groenland komen. En omdat, we zullen niet flauw doen, het gegeven eskimo met gitaar onweerstaanbaar bizar leek - sorry, Nive, ik bedoel inuit. En wat blijkt? Niet alleen is Nive Nielsen & The Deer Children een hele leuke en goeie band (ze lijken wel langs geen kanten op Arcade Fire), zitten daar toch twee Belgen bij op het podium zeker.

Jan De Vroede (koosnaam Cowboy Jan hoewel hij er naar ons oordeel niet echt zo uitziet) is de vriend van Nive en woont al tien jaar in Nuuk. Tenminste als hij het koppel niet aan het toeren is. Nive is de songschrijfster, maar Jan is de arrangeur en multi-intrumentalist die het allemaal doet kloppen.

Hoe een Belg in Groenland terecht komt - en daar blijft hangen, is een verhaal voor een andere keer, en misschien laten we het dan Jan best zelf vertellen. Dit stukje willen we aangrijpen om even te vertellen hoe goed 'Nive Sings', de nieuwe cd van Nive Nielsen & The Deer Children wel is. Ze kunnen hem ook nog live brengen, hebben hier als ik goed heb geteld een stuk of acht showcases gegeven in Austin deze week, ondanks het feit dat Nive haar enkel bij het skiën heeft gebroken voor ze naar Texas afreisde en daardoor alles vanuit een rolstoel moet doen.

Maar het zal iets Groenlands zijn, voor deze band is echt niks maar dan ook niks te zot om hun liedjes ten gehore te brengen. Gisteren zagen we ze nog even toen ze aan het stadhuis van Austin buiten een showcase gaven. Drie meter achter hen: zowat de drukste weg van de stad. Pokkeherrie van overvliegende helicopters. Een Taiwanese delegatie die zich tussen het podium en het publiek manoevreert om foto's van zichzelf te maken.

"Trok op niet veel, hè", zei Jan ons achteraf.

Man, wat wil je?

Na deze South By Southwest trekken Nive, Jan en de rest van de hertenkinderen richting Arizona, waar ze spelen in Phoenix en Tucson. Als we het goed begrepen hebben (de ring van Austin op de achtergrond nietwaar en oordopjes vergeten bij Jesus & Mary Chain) dan gaat het daarna richting Groenland, waar er een optreden gepland staat in Qaanaaq (beter bekend als Thule Airforce Base). 626 inwoners en way out of nowhere: er ligt 1.600 kilometer aan voornamelijk gletsjers tussen Thule en Nuuk. Fascinerend. We denken: Spinal Tap met sneeuwscooters.

Daarna, half april, gaat het naar België. Rond die tijd komt ook de cd uit. Luister en ga naar hen kijken, het is de moeite.

Nive en Jan in Groenland.
Nive en Jan in Groenland.