Familie Avicii schrijft open brief: "Hij kon niet meer verder. Hij wilde rust vinden"

Amy Sussman/Invision/AP
Het lijkt erop dat de Zweedse dj Avicii (28) zichzelf van het leven heeft beroofd. Dat valt af te leiden uit een verklaring die zijn familie de wereld heeft ingestuurd. "Hij kon niet langer verder. Hij wilde rust vinden."

Tim Bergling, de echte naam van Avicii, overleed vorige week in Oman op 28-jarige leeftijd. De lokale politie liet al snel weten dat er geen sprake was van een misdrijf, maar verdere details over zijn dood werden niet bekendgemaakt. Uit een aangrijpende open brief die zijn familie gisteravond rondstuurde, blijkt echter dat de jonge dj niet meer de kracht had om door te gaan en zelfmoord zou hebben gepleegd.

“Onze geliefde Tim was een zoeker, een broze kunstenaarsziel die altijd gebukt ging onder grote existentiële vragen", schrijven ze. "Een perfectionist die altijd wilde presteren, iemand die veel reisde en werkte op een tempo dat leidde tot extreem zware stress." In 2016 stopte Avicii met optreden, wel bleef hij nummers maken. "Hij wilde een balans zoeken in zijn leven en doen waar hij het meest van hield – muziek maken."

Het bleek een aartsmoeilijke opdracht. Zijn ouders en broer onthullen nu dat de dj worstelde met vragen over de betekenis van het leven en geluk. "Hij kon niet langer verder. Hij wilde rust vinden. Tim was niet gemaakt voor de zakelijke machinerie waarin hij terechtgekomen was. Hij was een gevoelige jongen, die van zijn fans hield, maar de spotlights liever meed." De familie besluit met de woorden dat ze voor altijd van hem zullen blijven houden en dat ze hem verschrikkelijk zullen missen. "De persoon die je was en je muziek zullen je nagedachtenis in leven houden." 

Identificeren

Geld, roem, een hobby waar hij uiteindelijk zijn beroep van kon maken: Avicii leek naar de buitenwereld toe inderdaad alles te hebben. Is het niet uitzonderlijk dat een wereldster dan overgaat tot zo'n drastische beslissing? "Niet helemaal", zegt professor Gwendolyn Portzky. "Ik denk dan al snel aan Kurt Cobain en Robin Williams. Zelfmoord komt voor in alle lagen van de bevolking en evenveel bij celebrities dan bij de 'gewone' man." Is het dan toch de werkdruk die Avicii uiteindelijk te veel werd? De stress? 'Onderzoek toont altijd aan dat zelfmoord bestaat uit verschillende puzzelstukjes. Bij Avicii speelt ook mee dat hij blijkbaar af en toe te veel dronk. Dat was óók een sein: alcohol is een vlucht uit de realiteit."

Als een beroemdheid zich van het leven berooft, kan het aantal zelfmoorden de weken erna fors toenemen, tot zelfs een maand later. Dat zien ze ook bij de Zelfmoordlijn. “Nu dit nieuws naar buiten is gekomen, zijn we extra waakzaam", klinkt het bij Kirsten Pauwels, directeur van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. “Het risico bestaat inderdaad dat mensen zich gaan identificeren met die persoon. De dj was wereldwijd een voorbeeld voor velen. Wie suïcidale neigingen heeft, zegt al sneller: ‘Ja, als hij het leven al niet meer ziet zitten, waarom moet ik dan nog verder?’ Op het moment dat we zien dat de aandacht stijgt en we meer telefoontjes krijgen, wordt onze lijn versterkt en zetten we extra vrijwilligers in.”

Het risico bestaat dat mensen zich gaan identificeren. Deze dj was voor velen een voorbeeld. Wie dan al suïcidale neigingen heeft of zich niet goed in z'n vel voelt, zal al sneller zeggen: 'Ja, als hij het leven al niet meer ziet zitten, waarom moet ik dan nog verder?'

Kirsten Pauwels (directeur Zelfmoordlijn)

Al wil Pauwels niet gezegd dat er nu automatisch meer zelfmoorden zullen zijn. “De dood van een beroemdheid kan ook een omgekeerd effect hebben: dat meer mensen nu juist de stap durven te zetten om hulp te zoeken. Het blijft afwachten.” Bij de dood van Steve Stevaert in 2015 en die van zangeres Yasmine, zes jaar eerder, was er wél een stijging in het aantal zelfmoorden. "Omdat er toen nogal breed werd ingegaan op de methode en het nieuws dagenlang bleef overheersen. Dat lokte een soort van dominoreactie uit." 

De open brief

"Onze geliefde Tim was een zoeker, een broze kunstenaarsziel die altijd gebukt ging onder grote existentiële vragen. Een overpresterende perfectionist die veel reisde en werkte op een tempo dat leidde tot extreem zware stress.

Toen hij gestopt was met touren, wilde hij een balans zoeken in zijn leven om zich goed te voelen en te doen waar hij het meeste van hield – muziek.

Hij kampte echt met de zin van alles, het leven, het geluk. Nu kon hij het niet langer aan. Hij wilde rust hebben.

Tim was niet gemaakt voor de machinerie waarin hij terecht gekomen was, hij was een tere jongen die van zijn fans hield, maar de spotlights schuwde.

Tim, je zal altijd geliefd zijn en gemist worden.

Wie je was en jouw muziek zal de herinnering aan jou verder dragen.

Wij houden van jou,

De familie"

Je kan de documentaire over het leven van Avicii hier bekijken

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.
65 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gaby Vercruysse

  R.I.P en Dank U voor uw mooie muziek die U gemaakt heeft.

 • Hanna Madam

  Nog een bewijs dat geld en roem je niet gelukkig maken. Leef simpel, wees dankbaar, en geniet van de kleine dingens in het leven. Een goede gezondheid en een liefdevolle familie hebben, is de grootste rijkdom!

 • Jo Van Caenegem

  Vond zijn muziek niet bijzonder, maar ik hou meer van old school techno, trance en house, daaruit zijn onze smaken immers gegroeid eind jaren '80 en begin '90. Hij had àlles. Geen geldproblemen. Problemen van een ego, dat wel. 'De zin van het leven' is er niet, maar wel de 'zin in het leven'. Dezelfde tormenterende queeste hebben wij ook. Als je geen geldproblemen meer hebt, stop gewoon 'while you're ahead'. Het is jammer dat iemand van 28 al opgeeft, of sterft hoedanook.

 • Elise Van Damme

  De showbizz glitter en glamour-leven is dan ook een schijnwereld waar eenzaamheid troef is. Geluk en liefde zit in kleine soms onbenullige en eenvoudige dingen! Nog maar eens bewezen. Uiteindelijk zijn we hier allemaal maar tijdelijk met of zonder uitpuilende bankrekening.

 • Jurgen Van Den Bergh

  Voila, wat we al vermoedden blijkt nu waarheid. Maar die professor haalt Robin Williams aan. Die past niet in dat lijstje want Williams pleegde zelfmoord omdat hij te weten was gekomen dat hij ongeneeslijk ziek was en snel zou aftakelen. Aviici omdat hij de druk niet aankon, dat is iets anders.