Van zingende kalkoen tot kabouters op eenwielers: de meest bizarre acts ooit op het Songfestival

Fotomontage HLN
De eerste halve finale van het Songfestival komt steeds dichterbij. Nu er meer dan veertig landen deelnemen, is het vanzelfsprekend dat de inzendingen er alles aan doen om in het oog te springen. Dat kan natuurlijk met een klok van een stem of een klepper van een nummer, maar je kan ook op een heel andere wijze opvallen. Dit zijn de meest bizarre acts ooit op het Songfestival.

Ook dit jaar zijn er naar goede gewoonte weer enkele rare vogels te bespeuren op het Songfestival in Tel Aviv. Maar kan jij je nog de zingende kalkoen uit Ierland of de operazingende ‘vampier’ uit Roemenië herinneren? En natuurlijk ook: de zingende Russische oma’s.

Buranovskiye Babushki - ‘Party For Everybody’ (Rusland, 2012)

Ze konden voor geen meter zingen, maar schattig waren deze Russische oma’s wel. Er werd op het podium geknuffeld, gedanst en zelfs brood gebakken. En ja, daar werd zelfs een heuse oven voor op het podium gesleept. Het hele tafereel zorgde ervoor dat deze kranige oudjes in 2012 op de tweede plaats eindigden in Bakoe, Azerbeidzjan. 

Dschinghis Khan - ‘Dschinghis Khan’ (West-Duitsland, 1979)

Een groep met een nummer geïnspireerd op de Mongoolse wereldveroveraar Dzjengis Khan: het is eens iets anders. En dat is exact wat de kijkers van het Songfestival in 1979 te zien kregen. Het was toen de trend om in glimmende pakken op te treden en die boodschap had de groep duidelijk begrepen. Al was het niet geheel duidelijk waar de zanger die grote kroon en baard tot aan z’n navel vandaan had gehaald. En vooral, waarom hij die een goed idee vond. Toch werden ze vierde.

Jedward - ‘Lipstick’ (Ierland, 2011)

Broertjes John en Edward Grimes - aka Jedward - mochten maar liefst twee opeenvolgende jaren hun kans wagen op het Eurovisiesongfestival voor Ierland. Vooral ‘Lipstick’ uit 2011 bleef bij, vanwege de hypnotiserende outfits, het psychedelische decor en de bijhorende hyperkinetische danspasjes. Jedward eindigde uiteindelijk op de achtste plaats in Duitsland.

Verka Serduchka - ‘Dancing Lasha Tumbai’ (Oekraïne, 2007)

Mannen op hakken en in jarretellen, een hele hoop bling bling en een liedje in het Duits en Engels. Meer heb je niet nodig om een plekje te veroveren in ons lijstje. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de bizarre danspasjes. Ondanks de vreemde act wist Verka op de tweede plek te eindigen in 2007 in Finland.

Dustin the Turkey - ‘Irelande Douze Pointe’ (Ierland, 2008)

Stuur eens een dier in plaats van een mens, moet Ierland in 2008 gedacht hebben. Het land stuurde toen een kalkoen naar het Eurovisiesongfestival in Belgrado, Servië. Het beestje werd genadeloos afgemaakt door het publiek en eindigde dan ook op een onfortuinlijke vijftiende plaats in de halve finale.

Cezar - ‘It’s My Life’ (Roemenië, 2013)

Waren we getuige van het Songfestival of van één of ander gotisch drama? Cezar deed iedereen twijfelen in 2013, toen hij in vampierskostuum zijn operastem bovenhaalde. Terwijl de bloedrode doeken hem rond de oren vlogen, kwam er ook nog eens Dubstep aan te pas. Tot de Roemeense zanger letterlijk én figuurlijk zijn hoogtepunt bereikte door op te stijgen. Europa viel op zijn zachtst gezegd van de ene verbazing in de andere. Hij behaalde de dertiende plaats in de finale.

Elnur & Samir - ‘Day After Day’ (Azerbeidzjan, 2008)

Hoe deze act het beste kan omschreven worden? We vragen het ons nog steeds af. De ene zanger was een engel met donzen vleugeltjes die klapperden naarmate hij steeds hogere noten zong, de andere een als duivel vermomde miskleun die een beker wijn morste op de borsten van een lenige danseres. Samen leken ze vooral een wedstrijdje ‘wie kan het eerst alle glazen aan diggelen zingen’ te spelen. Maar kijk, ze behaalden toch de achtste plaats in de finale.

Zdob si Zdub - ‘So Lucky’ (Moldavië, 2011)

Move over Kabouter Plop, hier is Zdob si Zdub. Deze kereltjes kwamen om te winnen en haalden daarvoor hun ridicule puntmutsjes uit de kast. Om nog maar te zwijgen van het elfje dat kwam aangereden op een eenwieler met een enorme toeter in haar hand. De zingende kabouters strandden op de twaalfde plaats. 

Gipsy.cz. - ‘Aven Romale’ (Tsjechië, 2009)

Naar huis gaan zonder ook maar één punt te scoren? Het overkwam Tsjechië in 2009 in de Russische hoofdstad Moskou. Het land uit Centraal-Europa had nochtans letterlijk een superheld gevonden om hun eer te verdedigen. Maar zijn bizarre pak, zijn absurde danspassen en zijn bedenkelijke zangkwaliteiten deden de kijkers eerder voor hun leven vrezen. ‘Czech Republic, zero points’ was dan ook het gevolg. 

Lordi - ‘Hard Rock Halleluja’ (Finland, 2006)

Van een stijlbreuk op het Eurovisiesongfestival gesproken. In 2006 toverde Lordi het podium even om in de onderwereld. Dat kon het publiek duidelijk smaken. Ofwel hadden de kijkers schrik om vervloekt te worden indien ze geen punten gaven, dat kan natuurlijk ook. Het heavy-metalnummer had evenveel voor- als tegenstanders, maar wist in 2006 toch maar de eerste plek weg te kapen in Griekenland.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Kristin Van Wolvelaer

    Haal iedereen van het podium of laat ze zingen zonder dat juryleden hen kunnen zien. Dan krijgt ge een eerlijk SONGfestival. En daarna terug naar een EUROSONGfestival. Dan krijgen we muziek te horen.

  • André Van der Poorten

    En die vrouw (?) met baard was normaal ?????