Twitter spaart geen kritiek op Songfestival

In Tel Aviv in Israël vond gisteren de grote finale van de 64ste editie van het Eurovisiesongfestival plaats. Op het programma stonden 26 inzendingen plus optredens van Madonna, Conchita Wurst en Netta. Een hoogdag voor muziek- en spektakelliefhebbers, maar ook voor alle vlijtige Twitteraars die hun scherpe commentaar niet sparen.

Vestimentaire keuzes werden even druk becommentarieerd als de zangprestaties van de artiesten. Zo moest bijvoorbeeld de Noord-Macedonische zangeres Tamara Todevska eraan geloven omwille van haar keuze van jurk. Dat ze dan nog eens zo veel punten scoorde, kon al helemaal onbegrip rekenen. 

De grap van de avond blijft volgens velen toch het optreden van Madonna. Die zong zo vals als een kat. Twitteraars beschrijven het optreden als “de begrafenis van haar carrière”.  

De deelname van Australië zorgt voor verwarring op Twitter: “Sinds wanneer ligt Australië in Europa?”, luidt het daar. De bewogen act, die bij de gevoelige kijker misselijkheid kon teweegbrengen, vertoonde dan weer gelijkenissen met deze promo-poppen: 

Nevena Božović voor Servië deed de titel van haar nummer ‘Kruna' alle eer aan en kreunde zich een weg door haar optreden. Het was niet haar zangtalent maar vooral haar been dat de aandacht trok. Twitteraars grappen dat ze maar één been heeft of dat ze het been van Angelina Jolie heeft gerecycleerd. 

Netta’s outfit was volgens Twitter een 18+-versie van Maya de Bij of de Grote Vogel uit Sesamstraat. 

Bij de act van Italië dachten Twitteraars de Nederlandse rapper Boef te hebben gespot in plaats van Mahmood.

Zij die hem niet verwarden met Boef, verwarden hem met een echte boef: “Italië ziet eruit als het type man dat je zou neersteken bij de bushalte omdat je naar hem staarde”. 

Duitsland liet iedereen koud. 

Serhat voor San Marino nam al voor de tweede keer deel aan het Songfestival, maar heeft intussen nog altijd niet leren zingen. Ook zijn jonge kledingstijl kon rekenen op spot. 

De IJslandse shockrockers van Hatari schokten op het einde, toen de laatste IJslandse punten binnenkwamen, met Palestijnse sjaaltjes. Ze protesteren daarmee tegen de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden en het schenden van Palestijnse mensenrechten. 

De camera’s zwaaiden snel weg, maar de miljoenen televisiekijkers hadden het al gezien. Presentatrices Bar Refaeli en Ezra Tel keken ietwat geschokt en ook in het perscentrum was een geschokte uitroep te horen van de kijkende journalisten.

Op Twitter stelt men het vertrek van de IJslanders uit Israël zo voor: 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • patrick morel

  Ik kijk al zeer lang niet meer maar de tweets zijn zalig.

 • Jean-Pierre De Keirsmaeker

  Er waren reacties over de deelname van Australië. Zoals : sinds wanneer ligt Australië in Europa ? Maar als het over gaat, Sinds wanneer ligt Israël in Europa ? Al vele jaren doet Israël mee met Europese wedstrijden zoals het voetbal. Songfestival en nog andere sportevenementen. Is dit dan terecht dat Israel daaraan deelneemt ? Als ze dan Australië als niet Europees land er niet bij willen hebben, dan moet ook Israël verbannen worden om nog deel te nemen met Europese evenementen.

 • MYRTHE PASS

  Australië heeft op hun vraag veel jaren geleden de toelating gekregen om mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. Ik denk, dat in het begin van hun komst Australië geen punten kon krijgen en geven. Maar hun songs zijn altijd wel mooi. Keken jullie al geruime tijd naar het Eurosongfestival, dan wisten jullie waarom Australië er bij hoort.

 • MYRTHE PASS

  De zanger, die voor San-Marino zong kan in mijn ogen wel zingen. Alex Carlier zou zeggen, dat hij een grein in zijn stem heeft. De stem van deze zanger en zijn danspasjes bracht mij tot rust. Het is leuk om naar Netta te kijken, net omwille van haar outfit. Zij toont, dat een volslanke vrouw er ook mag zijn. De volslanke balletdanseres van Frankrijk vond ik ook goed gekozen. Daar 20 jaar geleden Jeruzalem zich schaamde dat een travestiet won, was het aantal anders geaarde vandaag niet te tellen.

 • Peter Thys

  Israel doet al jaren mee en ligt al jaren buiten Europa !