Tv-serie over aanslag op Songfestival vlak voor echte show? Toch maar niet

Netta uit Israël won vorig jaar.
EPA Netta uit Israël won vorig jaar.
De Israëlische publieke omroep KAN zendt een komische miniserie over een terrorist die een aanslag wil plegen tijdens het Eurovisie Songfestival voorlopig niet uit. De omroep heeft hiertoe besloten na overleg met de European Broadcasting Union (EBU), die verantwoordelijk is voor de organisatie van het internationale liedjesfestijn.

De serie, die de titel ‘Douze Points’ heeft, vertelt over een homoseksuele moslim die Frankrijk vertegenwoordigt tijdens een competitie die erg lijkt op het Eurovisie Songfestival. Hij wordt gechanteerd door Islamitische Staat, dat de zanger wil dwingen een aanslag te plegen op de finale van het evenement in Tel Aviv.

De driedelige serie zou in mei worden uitgezonden, vlak voordat het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv plaatsvindt. Frankrijk wordt dit jaar vertegenwoordigd door Bilal Hassani, een homoseksuele zanger met Marokkaanse wortels.

'Belangrijke consequenties'

De EBU benaderde de Israëlische publieke omroep al in februari toen de serie werd aangekondigd. In eerste instantie leidden deze gesprekken niet tot een andere koers van KAN. Maar de European Broadcasting Union bleef toch druk uitoefenen. De organisatie stuurde vorige week een brandbrief dat het toch uitzenden van de parodie "belangrijke politieke en juridische consequenties" zou kunnen hebben voor de samenwerking met KAN.

Volgens ingewijden zou de EBU hiermee impliceren dat de finale van het Songfestival verplaatst zou kunnen worden naar een andere locatie. ‘Douze Points’ wordt nu uitgezonden ruim ná het Eurovisie Songfestival, meldt persbureau AFP.

EPAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.