Toen Conchita nog een man zonder baard was

Tom Neuwirth vs Conchita Wurst.
Facebook Tom Neuwirth vs Conchita Wurst.
Conchita Wurst, het alter ego van de Oostenrijkse zanger Tom Neuwirth, won gisteren het Eurovisiesongfestival met de powerballade 'Rise Like a Phoenix'. Waarom hij in de spotlight staat als vrouw met de baard en hoe het er voor de "geboorte" van Conchita aantoe ging, ontdek je hier.

De vuurdoop van Tom Neuwirth in de wereld van showbizz kwam er met zijn deelname aan de talentenjacht 'Starmania' in 2007 (zie video's van zijn versies van Queen en Michael Jackson). De overwinnig ontglipte hem net, waarna hij kortstondig aansloot bij een boyband die datzelfde jaar nog uit elkaar viel. Vervolgens bleef het ruim vier jaar stil tot hij als travestiet Conchita Wurst opnieuw op het toneel verscheen.

De geboorte van zijn alter ego Conchita werd deels gedreven door de nood om showbizz en privéleven zo gescheiden mogelijk te houden. Afgelopen vrijdag onthulde Neuwirth tijdens de Saturday Night Show dat het leven als "luie Tom" een aangename afwisseling is van het vele werk dat kruipt in zijn vrouwelijke verschijning.

Alter ego
"Het ding is, toen ik in de spotlight stond als Tom kon ik maar moeilijk vatten dat mensen de nood voelden om me ook te benaderen in mijn privéwereld. Onder andere daarom creëerde ik dit personage omdat niemand me nog herkent als ik gewoon mezelf ben. Daar geniet ik echt van", deelde hij in het interview dat je hier kan bekijken.

Discriminatie
Toch is de nood aan rust niet de enige reden waarom Neuwirth voor het grote publiek in de huid kruipt van Conchita Wurst. Met dit alter ego protesteert hij namelijk ook tegen discriminatie en intolerantie. Zijn motto: "Je kunt alles bereiken, wie je ook bent", inclusief het Eurovisiesongfestival winnen.