TERUGBLIK. topfavoriet, maar toch nipte overwinning: Duncan Laurence haalt Songfestival naar Nederland

REUTERS
44 jaar na 'Ding-A-Dong' van Teach In heeft Nederland nog eens het Songfestival gewonnen. De 25-jarige topfavoriet Duncan Laurence haalde zaterdagavond de meeste punten in Tel Aviv. Al waren dat er minder dan vooraf verwacht. Zijn ingetogen ballade 'Arcade' hield maar nipt stand in een nochtans matige, zeg maar slechte, Songfestivalfinale.

Een strak geregisseerde televisieshow, een visueel topspektakel, maar vocaal een draak van een Songfestivaleditie. Dat is het verdict van de liedjeskermis die afgelopen week neerstreek in Tel Aviv. Ondanks de vele matige, tot slechte, uitvoeringen werd in de traditioneel spannende stemronde duidelijk dat er echter geen uitgesproken winnaar zou zijn. Het werd dus bang afwachten voor Nederland, dat vooraf als dé topfavoriet werd aangeduid.

Maar twee keer douze points

Slechts twee publieksjury's van de 41 deelnemende landen - België en Roemenië - gaven het maximum van twaalf punten aan Duncan Laurence en zijn ingetogen 'Arcade'. Polen, Armenië, Wit-Rusland en Malta beloonden de Nederlander met 10 punten. De grote slokop van de televoting was het poptrio uit Noorwegen met 291 punten.

Nochtans bengelden de drie Noren bij de puntentelling van de nationale vakjury's nog ergens halverwege het scorebord. Bij die jury's, waar het traditionele ons-kent-onsgedrag ook nog steeds aanwezig was, gingen de meeste punten naar de Zweedse inzending John Lundvik, gevolgd door de verrassende outsider Noord-Macedonië. Nederland werd er derde en had na de samentelling met de televotingresultaten aan 492 punten nipt genoeg om de kristallen Songfestivaltrofee binnen te halen. Ter vergelijking: vorig jaar won Netta voor Israël met 529 punten. In 2017 haalde de Portugees Salvador Sobral liefst 758 punten.

Te vroeg geboren

Anders zijn dan de anderen, dat is het levensmotto van de kersverse Songfestivalwinnaar, 25 jaar geleden - te vroeg - geboren als Duncan De Moor. Het was onzeker dat hij zou overleven, maar hij hield vol. Al bleef hij wel opgescheept met een aangeboren motorische afwijking aan rechterhand en -been. Die weerhield hem er niet van om piano te gaan spelen. En liedjes te schrijven. Zijn manier om los te komen van de wereld waarin hij door anderen werd gepest. "Muziek was een veilige vluchthaven, een plaats waar ik niet onzeker was en waar ik mijn emoties de vrije loop kon laten", zei Duncan vorige week nog.

Op zijn zestiende won hij een eerste talentenshow, daarna trok hij naar de Rockacademie in Tilburg om er zich te ontwikkelen tot goeie muzikant en sterke songschrijver. Het was tijdens die opleiding dat hij drie jaar geleden 'Arcade' al schreef.

Zijn Songfestivalselectie heeft hij echter, zoals zovele kandidaten, te danken aan 'The Voice'. Al weigerde de zanger tot vier keer toe om deel te nemen. Tot bedenker John De Mol zelf belde. Uiteindelijk zou Duncan in 2014 stranden in de halve finale. Het was zijn coach Ilse DeLange, met The Common Linnets in 2014 goed voor zilver op het festival, die zijn song vorig jaar doorschoof naar AVROTROS. De rest is geschiedenis.

Een dag na de overwinning van Duncan meldden de Nederlandse publieke omroepen NPO, AVROTROS en NOS al dat ze de hoogmis van het lichte lied volgend jaar samen zullen organiseren. "Het is één van de grootste internationale events en een grote opportuniteit om Nederland opnieuw in de internationale spotlights te plaatsen", klonk het gisteren in een mededeling. "Het voldoet ook perfect aan de verbindende rol die de publieke omroep wil spelen in de samenleving, omdat het Songfestival een groot bereik heeft bij een veelheid van doelgroepen van alle leeftijden." Volgende maand al willen de zenders met meer concrete informatie over opzet, datum en plaats uitpakken.

Regisseur Hans Pannecoucke geeft act Belgisch randje

Een intiem tegengewicht bieden voor het visuele spektakel van anderen. Dat was het idee van de Belgische regisseur Hans Pannecoucke (foto) en licht- en setdesigner Ignace D'Haese toen ze de act van Duncan Laurence uitwerkten. Pannecoucke is vaste klant voor de Nederlandse Songfestivalkandidaten. Hij verzorgde ook al de regie in 2014, 2015, 2016 en 2018 én voor de acts van onze Sennek en Laura Tesoro.

De Belgisch-Nederlandse samenwerking verliep perfect, vertelde begeleidster Ilse DeLange na de overwinning. "De neuzen stonden vanaf het begin in dezelfde richting." Ook de veelbesproken lichtbal tijdens de act was van Belgische makelij.

Slechtste performance van de avond? Madonna

Alle Eurosong-fans keken vooraf uit naar de intervalact van Madonna. De Queen of Pop betrad het podium in Tel Aviv met een ooglapje, maar volgens vele Twitteraars had ze dat lapje beter over haar mond gehangen. Haar toonvastheid tijdens 'Like A Prayer' en het nieuwe 'Future' met de Amerikaanse rapper Quavo liet immers te wensen over.

"Nul punten voor Madonna", klonk het hard op Twitter. De zangeres verlaat Tel Aviv naar verluidt wel met zo'n twee miljoen dollar op zak.

De top 10

1. Nederland

2. Italië

3. Rusland

4. Zwitserland

5. Noorwegen

6. Zweden

7. Azerbeidzjan

8. Noord-Macedonië

9. Australië

10. IJsland

Eliot 13de in halve finale

Onze Belgische kandidaat Eliot Vassamillet haalde de finale niet, aangezien hij in de eerste halve finale slechts 13de eindigde op een totaal van 17 landen. Dat resultaat werd na de finale bekendgemaakt.

Volgend jaar is het opnieuw de beurt aan de VRT om een kandidaat te sturen. De openbare omroep gaat weer voor een interne selectieprocedure.

Hans Pannecoucke
ANP Hans Pannecoucke
EPA