Slecht nieuws voor Laura ALS Twitter winnaar Eurosong kan voorspellen

BELGA
Nog tien keer slapen en Laura Tesoro mag aantreden in haar halve finale van het Eurovisiesongfestival in Stockholm. Het Antwerpse softwarebedrijf Textgain schuimt vandaag al Twitter af om te zien welke landen er de meeste vermeldingen krijgen. We willen de druk op Laura's performance van What's the Pressure niet verhogen, maar voorlopig ziet het er volgens de digitale speurhond niet al te best uit voor ons landje.

Twittermonitor Textgain voorspelde eind vorig jaar correct de winnende K3 Zoekt K3-combinatie aan de hand van het aantal tweets over Hanne, Marthe en Klaasje. Zal Twitter ook de nieuwe songfestivalwinnaar op voorhand kunnen aanduiden?

Op dit moment loopt het muzikale huwelijk tussen Twitter en de lage landen serieus mank. België zou met 119 tweets op de voorlaatste plaats eindigen in de tweede halve finale, net voor Georgië (85 tweets). In de andere halve finale nemen onze noorderburen dezelfde plek in, met nauwelijks 30 vermeldingen op Twitter. Als we alle 36 landen van beide halve finales samen bekijken, staat België op de 31ste en Nederland op de voorlaatste plaats. Per halve finale gaan tien kandidaten door naar de finale op 14 mei en dus zou in dit scenario zowel België als Nederland niet bij de 26 finalisten zijn (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Engeland en gastland Zweden zijn rechtstreeks geplaatst). Nog opvallend: het Verenigd Koninkrijk moet het voorlopig stellen met amper twee Tweets.

Welk land heeft volgens de Twitteraars dan het beste liedje in huis? Spanje (3.045 tweets) lijkt op een vlotte overwinning af te stevenen met meer dan 37 procent van alle Eurosongvermeldingen op Twitter. Op respectabele afstand volgen Frankrijk (1.192), Rusland (1.074) en Zweden (1.009). Op de vijfde stek staat, misschien verrassend, Azerbeidjan (687), net vóór het muziekgekke Australië (601) dat opnieuw meedoet aan Eurosong en dat volgens taalrobot Textgain de tweede halve finale - die van Laura op 12 mei - zou winnen. Nederland komt overigens al op 10 mei in actie.

Textgain zal tot in de finale werken aan meer verfijnde metingen en geregeld updates geven van de specifieke gevoelens van Twitter voor de kandidaten. Wij houden het voor u in het oog.

Textgain
Textgain
Textgain