Rusland: "Het songfestival is een politiek slagveld geworden"

De Oekraïense winnares Jamala met haar trofee.
EPA De Oekraïense winnares Jamala met haar trofee.
Russische volksvertegenwoordigers hebben vandaag hard uitgehaald naar de overwinning van Jamala in het Eurovisiesongfestival. De Oekraïense zangeres bleef met het lied '1944', verwijzend naar de verdrijving van de Tataren op de Krim door Sovjetdictator Josef Stalin, de vertegenwoordiger van Rusland voor in Stockholm.

De invloedrijke politicus Alexej Poesjkov, buitenlanddeskundige in de Doema, vond de song allesbehalve een bijdrage aan de gezamenlijke Europese cultuurdialoog die het liedjesfestijn zo hoog in het vaandel heeft staan. "Het songfestival is verworden tot een politiek slagveld'', zei hij vandaag.

Parlementariër Konstantin Kossatsjov liet zich tegenover persbureau Tass in vergelijkbare bewoordingen uit. "Een zege van de Koude Oorlog van het Westen tegen Rusland.'' Roeslan Balbek, vooraanstaand lid van de Moskou-trouwe bestuurspartij op de Krim, sprak van een "uitslag van de anti-Russische politiek''. Volgens hem heeft het westen de 'stem des volks', die in meerderheid koos voor 'You are the only one' van Sergej Lasarev, genegeerd en is het gezwicht voor de "Oekraïense druk.''

Ook op de Russische staatstelevisie was de kritiek op de ontknoping van het internationale muziekspektakel niet mals. "Jamala heeft gewonnen door punten van een jury die haar besluit in een achterkamertje heeft bekokstoofd'', vatte een deelnemer aan een discussieprogramma de heersende mening over het onderwerp samen.