Ga naar de mobiele website
^ Top

Nederlandse zussen, jodelende Roemenen en Kroaat die duet met zichzelf zingt naar de finale. En er was ook een huwelijksaanzoek!

EPA, screenshot
Kon 'OG3NE' zich net als Blanche plaatsen voor de finale van het Eurovisiesongfestival? Ja hoor! De concurrentie was in ieder geval, uhm, divers. Van een zangeres in een Pinojurk tot jodelende Roemenen. Oh ja, er was ook zowaar een huwelijksaanzoek vanavond! De zwangere deelneemster Jana Burceska uit Macedonië wist niet wat haar overkwam toen haar vriend plots op zijn knie ging. Maar een welgemeende 'ja' volgde! Zij gaat verloofd naar huis.

Van de 18 kandidaten die vanavond het beste van zichzelf gaven, mogen er net als dinsdag opnieuw 10 mee naar de finale. Zij hebben een plaatsje in de finale bemachtigd en nemen het zaterdag op tegen Blanche:

1. Bulgarije
2. Wit-Rusland
3. Kroatië
4. Hongarije
5. Denemarken
6. Israël
7. Roemenië
8. Noorwegen
9. Nederland
10. Oostenrijk

Macedonië gaat dus niet door naar de finale, maar het huwelijksaanzoek leverde wel hele leuke beelden op. Herbekijk hier de romantische primeur voor het Eurovisiesongfestival:

DIT WAREN DE 18 KANDIDATEN:

1. Servië: Tijana Bogicevic - In too Deep

Dat de tweede halve finale kwalitatief minder sterk is dan de eerste bleek al heel snel. Tijana hoort bij het pelotonnetje Balkan-babes dat de beatmachine heeft ontdekt. En dan is 'In too Deep' nog een van de betere songs ook. Naast de koffie alvast een stevige borrel neerzetten.

Photo News

2. Oostenrijk: Nathan Trent - Running on Air

Met een reuzenmaan van bordkarton kan er op de bingokaart met Eurovisieclichés meteen een kruisje door het vakje 'gigantisch podiumattribuut'. Met Nathans niets-aan-de-hand-pop is verder weinig mis. 'Running on Air' is inhoudelijk lichter dan een luchtballon, maar vrolijk word je er wel van. Al klinkt Nathan helaas flink vals.

Photo News

3. Macedonië: Jana Burceska - Dance Alone

In Macedonië gelden duidelijk nog enkele prehistorische Songfestival-wetten. Een daarvan: wanneer er een mooie vrouw meedoet, draagt die zo min mogelijk kleding. I will dance alone....ja ja.

Getty Images

4. Malta: Claudia Faniello - Breathlessly

We dromen al jaren van een Eurovisietrip naar zonnig Malta. Maar helaas: de enige die die kant op reist is Claudia zelf. Haar ballade Breathlessly bevat niet alleen Engels waarvoor Louis van Gaal 'his nose for zou uphalen', het lied is ook nog eens hopeloos ouderwets.

Photo News

5. Roemenië: Ilinca feat. Alex Florea - Yodel it!

Riemen vast! Roemeense jodelhiphop! Die combinatie klinkt net zo onwaarschijnlijk als een sambaorkest uit Kazachstan, maar het kan wel een gekke zomerhit worden.

Getty Images

6. Nederland: OG3NE - Lights & Shadows

Het nummer 'Lights & Shadows' van onze noorderburen werd speciaal voor hun ongeneeslijk zieke mama geschreven. De drie zussen Lisa, Amy en Shelley kunnen duidelijk een stevig potje zingen!

EPA

7. Hongarije: Joci Papai - Origo

Zigeunerviolen, Hongaarse rap en een bijna huilend gezongen refrein. De inzending van Joci Papai heeft alles in zich voor een goed Eurovisiedebat. Charmant etnisch of tenenkrommend achterhaald? Sluit uw ogen en oordeel zelf. Of zoals ze in Hongarije plegen te zeggen: Be kell csuknod a szemed.

Getty Images

8. Denemarken: Anja - Where I Am

Vakkundig geproduceerde doch zeer saaie inzending uit Denemarken. Anja zingt een elektroballade zoals we er dit jaar veel te veel horen. Dan helpen zelfs een vuurwerkgordijn of Anja's help-ik-ben-mijn-contactlens-kwijt-choreografie niet meer. Pluspuntje: Anja is vocaal wel erg sterk.

Getty Images

9. Ierland: Brendan Murray - Dying to Try

Wat is er met Ierland aan de hand? In de jaren 80 en 90 ging er amper een jaar zonder winstkansen voorbij. Dit keer koos het land Brendan Murray. Johnny Logan draait zich om in zijn schoudervullingen. Wie na de orders van Peter Van de Veire af en toe zijn ogen sluit tijdens de performance, denkt inderdaad soms dat Brenda en niet Brendan staat te zingen.

EPA

10. San Marino: Valentina Monetta & Jimmie Wilson - Spirit of the Night

De vierde Songfestivaldeelname voor zangeres Valentina en de 25e voor liedschrijver Ralph Siegel. 'Spirit of the Night' is misschien hip in de enige dancing van San Marino, maar daar blijft het dan ook bij.

Getty Images

11. Kroatië: Jacques Houdek - My Friend

Kroatische Jacques kon niet kiezen: een R&B-glijballade of een dreunend opera-epos. Dus doet hij gewoon allebei en zingt een duet met zichzelf. Het resultaat is... interessant.

Photo News

12. Noorwegen: JOWST - Grab the Moment

De Noorse delegatie deed iedere Eurovisiejournalist een papieren JOWST-masker cadeau. Aardig, maar het waarom van de Daft Punk-garderobe is nog steeds onduidelijk. De muzikanten vallen in elk geval wel op. Dat is prettig, want Noorwegen heeft weleens betere songs ingestuurd. Geen paniek ook, de storingen horen bij de act.

Photo News

13. Zwitserland: Timebelle - Apollo

Telefoon uit de Verenigde Staten. Pino uit de lokale versie van Sesamstraat wil zijn gele verenpak terug. Zangeres Miruna Manescu is kanshebber nummer 1 voor het grootste kledingongeluk van het jaar. Maar ze kan wel haar keel openzetten.

Photo News

14. Wit-Rusland: Naviband - Story of my Life

Tekstueel past de hee-hoo-bijdrage van Wit-Rusland op een bierviltje, maar opzwepend is het wel. Een verademing tussen de vele ballads.

Getty Images

15. Bulgarije: Kristian Kostov - Beautiful Mess

Hippe ballade uit één van de Zweedse hitfabrieken. Tikje voorspelbaar, maar wel heel slim in elkaar gezet. Grote favoriet bij de wedkantoren.

Getty Images

16. Litouwen: Fusedmarc - Rain of Revolution

Oostblokbombast met de subtiliteit van een rotsblok. Omdat zangeres Viktorija haar Engels als Litouws laat klinken is niet altijd duidelijk wat ze nu net zegt. Ze kijkt ook opvallend vaak met een vies gezicht naar de camera's.

Getty Images

17. Estland: Koit Toome & Laura - Verona

Ze ogen als een tamelijk zieltogend duo dat in het dagelijks leven het vermaak op de veerpont tussen Helsinki en Tallinn verzorgt. Maar Koit en Laura zingen wel een lekker foute discoballade die u binnen anderhalf refrein meeneuriet. Estland houdt de Baltische eer hoog.

Getty Images

18. Israel: IMRI - I Feel Alive

Voor alle dames wier mannen liever naar voetbal willen kijken: dit bleek het moment om de afstandsbediening te kapen. IMRI heeft namelijk al een prijs op zak: die van het lekkerste hapje van het festival. Wie er in slaagt om zijn spierbundels heen te kijken, ziet een moderne act rondom een fris dance-popliedje.

AFP
Meer over2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • MYRTHE PASS

    Finland uit de eerste en Ierland uit de tweede halve finale waren voor mij de besten en ze werden niet gekozen. Wat mensen mooi vinden is steeds subjectief en vaak nemen landen het voor elkaar op ongeacht de muziekkennis of het genre.

  • Maren Leben

    Proficiat Nederland!!!

Meld een bug