Nederland door naar de finale van het Eurovisiesongfestival

AP
Douwe Bob staat in de finale van het Eurovisiesongfestival in het Zweedse Stockholm. De Nederlandse singer-songwriter vertegenwoordigde onze noorderburen dinsdagavond met succes in de eerste halve finale met het nummer 'Slow Down'.

De zanger nam het op tegen zeventien andere landen. In totaal gingen er tien door naar de eindstrijd komende zaterdag. Naast Nederland kwalificeerden ook Azerbeidzjan, Rusland, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Armenië, Tsjechië, Cyprus en Malta zich.

Douwe Bob trok de aandacht met zijn act door tijdens het nummer tien seconden stilte te laten vallen. Dit om de boodschap van het liedje, om wat langzamer te gaan, extra kracht bij te zetten. De zanger gaf vooraf aan dit moment spannend te vinden. Achteraf zei hij dat het "sowieso niet de bedoeling was geweest dat het tien seconden stil was. Het is geen dodenherdenking. Mensen gilden erdoorheen''.  

Na afloop zei de zanger telefonisch in de talkshow Pauw dat het "fantastisch'' was gegaan.

Donderdag is de tweede halve finale, waaruit nog eens tien landen een plek in de finale behalen. Dan weten we of onze Laura Tesoro met 'What's the pressure' kan bekoren.

EPA
epa
ANP
AFP