Jeugd vol pesterijen en één grote droom: dit is alles wat je over Songfestivalwinnares Netta Barzilai moet weten

AFP
De 25-jarige Netta Barzilai won gisteren het Songfestival in Lissabon met haar nummer 'Toy'. De ultieme publieksfavoriet kon haar populariteit op die manier verzilveren. Toch was ze niet altijd zo graag gezien, want Netta heeft een woelige jeugd achter de rug. 

Ze is kleurrijk, ze is luid, ze draagt graag gekke outfits: de Israëlische Netta heeft duidelijk haar eigen stijl. Daar staat ze ook voor: "Bedankt dat jullie kozen voor 'anders'", zei ze toen ze haar trofee in ontvangst nam. Het was haar doel om "een kant van Israël te laten zien die niemand kent", en daar is zo ongetwijfeld in geslaagd.

Netta Barzilai werd geboren in de Israëlische stad Hod HaSharon, in 1993. Hoewel ze een deel van haar jeugd spendeerde in Nigeria, waar haar vader ondernemer was, keerde haar familie terug naar Israël, waar ze voor de rest van haar leven heeft gewoond. De jonge zangeres in gek op haar land, maar toch heeft ze de typische Afrikaanse muzikale klanken mee in haar Songfestivalnummer. Vandaar de knotsgekke tongtwisters aan het begin van de song, die haar inzending meteen in de aandacht deden springen. 

Netta wint de finale van het Songfestival.
REUTERS Netta wint de finale van het Songfestival.

Zelfbeeld

In het lied 'Toy' vertelt ze aan een jongen dat ze niet zijn speeltje is. Een krachtige boodschap in het licht van het #MeToo tijdperk, maar toch inspireert ze niet enkel jonge vrouwen. "Ik wil een boodschap meegeven over zelfvertrouwen", zo zegt ze. "Geloof in jezelf, wees trots en blijf ook altijd jezelf, wat anderen ook van je mogen denken." 

Een boodschap die insloeg als een bom bij het publiek, en ook doorsijpelde naar de voorspellingen van de bookmakers. Uiteindelijk waren zowel dat kijkers als de Europese vakjury's het erover eens dat Netta de uitgesproken winnaar was. 

AFP

Gepest

Netta had echter niet altijd zo'n goed zelfbeeld. In haar tienerjaren werd ze onophoudelijk gepest over haar uiterlijk. "Ik stelde me altijd voor dat ik een dunner, mooier meisje zou moeten worden om een ster te zijn. Dat was in mijn ogen de enige manier om het te kunnen maken." Haar klasgenoten treiterden haar zo erg dat ze constant probeerde te diëten, maar dat werkte niet. Na een tijdje kreeg ze te kampen met boulimie, een ernstige eetstoornis. "Ik voelde me een buitenstaander, iemand die nergens bij hoorde." 

"Nu besef ik dat ik het gemaakt heb zonder mezelf te veranderen. Als mijn jongere zelf mijn prestatie op het Songfestival op tv had kunnen zien, was ze héél wat minder ongelukkig geweest." 

EPA

Op de valreep

De jonge vrouw wilde al vanaf haar prille kinderjaren graag zangeres worden, en ze deed er alles aan om die droom waar te maken. Ze ging naar de muziekschool en deed verschillende jobs, van opdienen tot lesgeven in een verpleegopleiding, terwijl ze haar doel nastreefde. Daarbij negeerde ze alle negatieve commentaren van omstaanders die dachten dat ze het nooit zou halen.

Dit jaar kwam dan eindelijk de grote doorbraak: Netta nam deel aan het Israëlische programma 'The Next Star'. Het is traditie dat Israël de winnaar van die talentenjacht naar het Songfestival stuurt. Bijna haalde ze het niet: ze werd bijna geëlimineerd in de eerste ronde omdat ze een zangduel verloor, maar de juryleden haalden haar terug met hun wild card. 

"Ik kan nog altijd niet geloven dat mij dit overkomt", aldus een overrompelde Netta na een verpletterende overwinning in Lissabon. "Dit betekent heel veel voor mij, maar niet alleen voor mij. Ik heb het gevoel dat we diversiteit niet meer afschieten, maar omarmen en zelfs vieren. En dat is prachtig!" 
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • coppens jean-pierre

  Eurovisie songfestival en dé finale Elisabeth wedstrijd zang op hetzelfde moment, een groter contrast kon niet. Kortstondig commercieel succes tegenover een waardevolle cultuur,

 • Harry De beer

  Wist niet dat Israël in europa ligt?

 • Sonja Van Brabander

  Wat een belachelijk gedoe is dat eurosongfestival eigenlijk? Je moet toch kunnen zingen en Europees zijn voor hier aan deel te nemen? Nu laten ze dan ook nog een kakelende kip met de overwinning lopen.Kennen de mensen uit de jury of het volk dan niks meer van goeie muziek?

 • Norbert Corten

  En volgend jaar in Jerusalem als dat geen politiek statement is van Israël,dat gaat vuurwerk geven Europa in zijn hemd gezet ondanks alle stoere verklaringen over een Palestijns en Israëlis gedeelte.

 • Karel Van Grootte

  Mooi gedaan.