IJsland schokt Israël met Palestijns sjaaltje

IJslandse groep Hatari
EBU IJslandse groep Hatari
De IJslandse shockrockers van Hatari hebben de finale van het Eurovisiesongfestival aangegrepen om te protesteren tegen de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden en het schenden van Palestijnse mensenrechten. Toen de laatste IJslandse punten binnenkwamen hielden de bandleden Palestijnse sjaaltjes in de lucht.

Het beeld van de IJslandse band Hatari werd door de regie snel weggedraaid, maar leidde in de zaal in Tel Aviv tot de nodige commotie. Tijdens de bekendmaking van de punten was enige tijd een hels fluitconcert te horen. Het Songfestival laat zich er op voorstaan apolitiek te zijn, en dit soort statements zijn dan ook verboden.

In een reactie geeft de organisatie van het songfestival aan niet blij te zijn met de actie. “In de live-uitzending van het Eurovisiesongfestival toonde Hatari, de IJslandse act, kort kleine Palestijnse banners terwijl ze in de Green Room zaten. Het Eurovisie Songfestival is een apolitiek evenement en dit gaat tegen de regels in van de wedstrijd. De banners zijn snel weggehaald en de consequenties van deze actie zullen worden besproken na de wedstrijd.”

Hatari was overigens niet de enige artiest die een verwijzing maakte naar het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Dansers in de act van Madonna, die een peperdure pauze-act gaf, hadden een vlag op hun rug gestikt. Een van hen een Israëlische, een andere een Palestijnse. Die waren kort te zien tijdens de vertolking van haar nieuwe nummer Future. De organisatie van het Songfestival geeft tegenover de Britse krant The Independent aan niet op de hoogte te zijn gesteld van dit voornemen.

 Veel mensen hadden Madonna van tevoren geadviseerd niet op te treden vanwege de politieke situatie in Israël en het Midden-Oosten, maar daar gaf de zangeres geen gehoor aan. De laatste tijd is het conflict tussen Israël en de Palestijnen weer opgelaaid.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Najet Ashaf

  Israël geschokt? Ik ben geschokt van beelden van Palestijnen die door de joden worden bezet en hun van hun vrijheden hebben beroofd. Stelletje hypocrieten

 • Jan Dekeukelaere

  Ben heel trots op Ijsland!! Toch iemand die het aandurfde om op te komen voor rechtvaardigheid!

 • nancy vanhaecke

  De waarheid mag gezegd worden , super gedaan

 • Sandra Peeters

  Heel Eurosong is sinds zijn bestaan een politiek spel. Wat was anders heel dat circus dat ze opvoerden met de presentatie, alsof Israël zo modern en vooruitstrevend is, ze zijn seksistisch, homofoob, en geen respect voor mensenrechten. Ze hebben letterlijk Palestijnen hun land afgepakt, uitgemoord en overschot in getto's gestoken. Hoe lang gaan we deze holocaust nog ontkennen. Dit jaar met veel plezier gestemd voor Ijsland.

 • Emma Kamenistyy

  Laat dit maar diplomatieke gevolgen hebben voor Ijsland. Als er afspraken zijn, en dat is in dit geval geen politiek op een zangwedstrijd, dan hoort iedereen zich daaraan te houden.