IJsland riskeert straf voor Palestijnse sjaaltjes tijdens Songfestivalfinale

AP
Het tonen van Palestijnse sjaaltjes door de IJslandse shockrockers van Hatari tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival zou weleens kunnen leiden tot een strafmaatregel door de organisatie van het Eurovisiesongfestival. Dit zegt topman Elad Koblenz van de Israëlische omroep Kan.

In de green room hielden de bandleden van Hatari Palestijnse sjaaltjes in de lucht toen de laatste IJslandse punten binnenkwamen voor hun act met kooien, kettingen en vuur. De camera's zwaaiden snel weg, maar de miljoenen televisiekijkers hadden al gezien dat de bandleden protesteerden tegen de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden. Het leidde tot boegeroep in de zaal. 

"De IJslanders zullen waarschijnlijk gestraft worden door de European Broadcasting Union, die echt niet tolerant is voor deelnemers die de regels overtreden", zegt de Israëlische omroepdirecteur nu tegen Ynet TV. Een woordvoerder van de EBU weigert echter alle commentaar en zegt dat de kwestie nog in beraad is. EBU-regels maken het mogelijk om deelnemers te diskwalificeren als ze zich niet houden aan de vereisten van de 'niet-politieke gebeurtenis'. In het verleden zijn er volgens de EBU-woordvoerder ook financiële sancties opgelegd voor het overtreden van regels.

Madonna

De Israëlische omroepbestuurder Koblenz was wel te spreken over de actie van Madonna, die twee van haar dansers met een Israëlische en Palestijnse vlag op hun rug elkaar liet omhelzen. "We zijn heel blij dat ze is gekomen, niet veel artiesten zijn bereid naar Israël te komen", zegt Koblenz, die toegeeft Madonna 'misschien wel succesvollere shows heeft gehad’.

De omroep Kan had vooraf geen weet van het vertonen van de Palestijnse vlaggen door de IJslandse inzending én Madonna. Koblenz: "Dat is de prijs van een live-uitzending.”
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Loot

  Een EUROvisiesongfesrival in Israel, dit op zich was een politiek statement. Dus EBU dan moet u tegen reactie kunnen ook.

 • linda D'Haese

  Meuleman Louis je mag alles doen maar nooit iets tegen Amerika of Israel wand zij staan boven alles en iedereen de macht van het kapitaal

 • Alain Luppens

  Men heeft inderdaad niet graag als men de waarheid aantoont

 • Sobek Wessels

  Waarom mag Israel meedoen aan Eurosong en Palestina niet ? Deze landen en Australië liggen niet eens in Europa of zijn geen deel van de EU ? Wat in Israel met de Palestijnen gebeurt is een schande , zeker Na wat er in WOII gebeurt is moeten de Israeli toch beter weten dat wat Ze doen niet kan ? Hamas en andere terroristen verdwijnen enkel als de Palestijnse bevolking het Beter heeft ?

 • Marcel Vandamme

  Goed zo. Laat die zever achterwege en blijf dan thuis! Eurosong gaat over muziek en zelf dat hadden ze niet begrepen.