Hirsoux strandt in halve finale

AP
België heeft zich niet geplaatst voor de finale van het Songfestival van komende zaterdag. Axel Hirsoux, de Franstalige zanger die  afgevaardigd werd door de VRT, kon in de B&W Hallerne in de Deense hoofdstad Kopenhagen blijkbaar niet genoeg overtuigen.

Met veel emotie vertolkte de sympathieke Hirsoux het Engelstalige nummer 'Mother', maar het mocht niet zijn. "Ik heb mijn best gedaan. Dank je voor alle steun en proficiat aan alle kandidaten van vanavond", reageerde de zanger kort op facebook.

Onze Noorderburen vaardigden countryzangeres Ilse Delange en Waylon af, die als het countryduo The Common Linnets een gooi doen naar Songfestivalroem met  'Calm after the storm'. Zij haalden de finale wel.Daarmee doet Nederland net als vorig jaar weer mee met de eindstrijd.

Tien deelnemende landen gingen door naar de finale. Naast Nederland kwalificeerden ook Montenegro, Hongarije, Armenië, Azerbeidjan, San Marino (erg verrassend), Oekraïne, Zweden en IJsland zich. Ook Rusland mag naar de finale. In de zaal klonk wel luid boe-geroep.

Hoeveel punten België heeft gekregen en welke landen in ons land de meeste stemmen behaalden, wordt pas zaterdag bekendgemaakt.

De uitslag werd bepaald aan de hand van de stemmen van miljoenen tv-kijkers en namens alle 37 landen een vijfkoppige vakjury, die al op basis van de generale repetitie maandagavond haar punten had uitgedeeld.  In de Belgische vakjury, die voorgezeten werd door Bob Savenberg, zetelden ook  zangeres Roos Van Acker, ex-Eurosongkandidate Airis en de producers Yannic Fonderie en Wouter Vander Veken. Zij mochten de ene helft van de Belgische punten verdelen, de kijkers deelden de andere helft van de punten uit.

Donderdag volgt de tweede halve finale.  Dan treedt onder meer de Oostenrijkse travestiet Conchita Wurst, de 'vrouw' met de baard op.

Het Eurovisiesongfestival is de grootste muziekcompetitie ter wereld. Vorig jaar keken 170 miljoen mensen naar het evenement. Het is de derde keer dat Denemarken de organisatie op zich neemt.

EPA
De Russische tweelingszussen Tolmachevy Sisters mogen door, maar kregen wel boe-geroep vanuit de zaal.
AP De Russische tweelingszussen Tolmachevy Sisters mogen door, maar kregen wel boe-geroep vanuit de zaal.
Dilara Kazimova (Azerbeidjan)
EPA Dilara Kazimova (Azerbeidjan)
Sanna Nielsen (Zweden)
EPA Sanna Nielsen (Zweden)
Ilse Delange en Waylon (Nederland)
ANP Ilse Delange en Waylon (Nederland)
Ilse Delange en Waylon uitzinnig van vreugde.
ANP Ilse Delange en Waylon uitzinnig van vreugde.De eerste video's van de halve finale zijn reeds op YouTube beland. Zoals de Zweedse Sanna Nielsen, een serieuze kanshebber op winst in de finale zaterdag.  De zangeres strandde zes keer in de Zweedse voorronde, maar mag dit jaar haar land eindelijk vertegenwoordigen.

Ook de doorkomst van The Tolmachevy Sisters staat al online. De Russische tweelingszussen Anastasia en Maria weten wat winnen is, ze wonnen namelijk in 2006 op 9-jarige leeftijd de junioreditie van het Eurovisie Songfestival.