Dansende aap, zwiepende paardenstaart én Blanche: de opvallendste inzendingen voor Songfestival Kiev

epa - ap - photo news
Een dansende (nep)aap, een jodelende Roemeense, een zwiepende paardenstaart, een Zweed op een loopband en onze piepjonge Blanche (17). Het Eurovisiesongfestival gaat weer beginnen. Dinsdag en donderdag zijn de halve finales, zaterdag is de grote finale.

De door de RTBF afgevaardigde Blanche, Ellie Delvaux uit Brussel, verblijft sinds eind april in de Oekraïense hoofdstad Kiev, waar het liedjesfestijn dit jaar wordt gehouden. Haar 'City Lights' stond tot de eerste repetities erg hoog bij de bookmakers, maar door de wat saai in beeld gebrachte act en de niet helemaal toonvaste zangeres, viel haar liedje uit de top 10.

Zwarte jurk voor Blanche?

Ook over haar lange witte jurk in tule met zilveren bloemen erop is veel te doen. De Brusselse designer Johanne Riss tekende het ontwerp. Op de sociale media klonk kritiek omdat zo'n jurk niet bij een jong meisje als Blanche zou passen. De kans is groot dat Blanche, ondanks haar artiestennaam, in een zwarte jurk aantreedt in de eerste halve finale.
MNM-presentator Peter Van de Veire zou dat gerucht hebben opgevangen in de Belgische delegatie. Blanche moet morgen als vijfde de bühne op.

Photo News

Paardenstaart

Net na haar is het de beurt aan de Montenegrijn Slavko Kalezic. Zijn 'Space' moet het vooral van Slavko's zwiepende, gigantische paardenstaart hebben. Daarmee is ook meteen alles gezegd over de inzending.

EPA

Torenhoog favoriet

Al weken torenhoog favoriet voor de eindzege is Italië met zanger Francesco Gabbani. Zijn in het Italiaans gezongen nummer Occidentali's Karma heeft alles wat een songfestivalliedje nodig heeft: een vrolijke en pakkende melodie, een dansje, een leuke zanger en een gimmick: er danst een nepaap mee.

Francesco Gabbani en zijn dansende nepaap.
AP Francesco Gabbani en zijn dansende nepaap.

Francesco Gabbani - Occidentali's Karma (Italy) Eurovision 2017 - National Final Performance

© RAI Watch the videoclip: https://www.youtube.com/watch?v=-OnRxfhbHB4 Francesco Gabbani will represent Italy at the 2017 Eurovision Song Contest in Kyiv with the song Occidentali's Karma. He won Festival di Sanremo on the 11th of February

Loopband

Ook hoog bij de bookmakers staat de Bulgaarse ballad Beautiful Mess van de jonge zanger Kristian Kostov (17) en de sexy, uptempo inzending I can't go on van de Zweedse zanger Robin Bengtsson. Samen met zijn vier dansers brengt hij het nummer op loopbanden. Indien dat foutloopt, heeft de Zweed sowieso een internethit te pakken.

Robin Bengtsson.
Photo News Robin Bengtsson.

Robin Bengtsson - I Can't Go On

Facebook: https://www.facebook.com/svtmelodifes... Instagram: https://www.instagram.com/melodifesti... Twitter: https://twitter.com/svtmelfest Snapchat: Melfest Robin gick direkt till final under sitt debutår i Melodifestivalen. Väl i finalen slutade han på en fin femteplats. Nu är han tillbaka för att förbättra den positionen. Robin Bengtsson slog igenom när han kom trea i Idol 2008.

De Nederlandse inzending OG3NE (spreek uit: oh dzjien) staat donderdag met het nummer Lights and Shadows als zesde op het programma. Na het jodelen-ontmoet-rapnummer van Roemenië en vóór zigeunermuziek-ontmoet-rap uit Hongarije.


'Yodel it', zeggen Ilinca feat. Alex Florea uit Roemenië.
AP 'Yodel it', zeggen Ilinca feat. Alex Florea uit Roemenië.

Ilinca feat. Alex Florea - Yodel It! | Finala Eurovision România 2017

Pe 5 martie, în direct la TVR1 şi TVR HD, Ilinca şi Alex Florea au intrat în Finala Eurovision România 2017 cu numărul 2 de concurs, interpretând piesa „Yodel it!". Compozitor/textier: Mihai Alexandru / Alexandra Niculae. http://www.facebook.com/fantvr1 http://www.tvr.ro http://www.tvrplus.ro http://youtube.com/TVRcanaluloficial

Joci Papai met zijn in het Hongaars gezongen Origo.
AP Joci Papai met zijn in het Hongaars gezongen Origo.

Joci Pápai - Origo (Hungary) Eurovision 2017 - National Final Performance

Joci Pápai will represent Hungary at the 2017 Eurovision Song Contest in Kyiv with the song Origo. He won the Hungarian national selection A dal

De Portugese zanger Salvador Sobral wordt met het door zijn zus geschreven Amar Pelos Dois ook een top 3-notering toegekend door de bookmakers. Door ziekte is de zanger nog niet in Kiev. Zijn zus zong het nummer tijdens de repetities en ook zij gooide daar hoge ogen mee.

Rusland, ook altijd goed voor een hoge eindnotering, doet dit jaar niet mee. De Russische inzending was niet welkom in Oekraïne omdat ze eerder had opgetreden op de door Rusland ingelijfde Krim.

Tien van de 36 landen mogen door naar de finale. Australië is voor de derde keer van de partij, maar is niet automatisch geplaatst voor de finale. Naast gastland Oekraïne zijn ook grote landen Italië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zeker van een finaleplek. Vijf deelnemende landen zingen dit jaar niet in het Engels.