Conchita Wurst: "Ik wil mensen aan het denken zetten"

AP
Nu Axel Hirsoux niet doorgaat naar de finale van het Eurovisie Songfestival, is de interesse voor het liedjesfeest in Kopenhagen bij ons danig geslonken. Vanavond staat de tweede halve finale op het programma, en eigenlijk is er maar één reden waarom we toch even zullen kijken: Conchita Wurst, de vrouw met baard die Oostenrijk vertegenwoordigt.

Wurst beleefde een onbezorgde jeugd, maar toen ze in haar tienerjaren terechtkwam, merkte ze dat ze anders was dan de rest. "En dat is op zijn zachtst gezegd niet prettig. Juist op die leeftijd wil je niet buiten de boot vallen. Ik ook niet", vertelt de deelnemer aan de Nederlandse krant De Telegraaf.

"Ik hoorde er nooit bij. Het waren moeilijke jaren. Dan ga je over dingen nadenken", vervolgt ze. Conchita, die in het dagelijks leven Tom Neuwirth heet, vertelt aan de krant dat ze een bijzondere droom heeft: in de voetsporen treden van Celine Dion. Zij won 26 jaar geleden het Eurovisie Songfestival. "Precies in het jaar dat ik ben geboren. Dat kan geen toeval zijn."

Deze avond staat Conchita in de tweede halve finale van het liedjesspektakel. "Ik wil het podium aflopen en tegen mezelf zeggen: Conchita, dat heb je goed gedaan. Ik moet gewoon het beste van mezelf geven. Nee, ik ben nog niet bezig met de punten die ik misschien kan krijgen", zegt de vrouw met baard. "Ik ben veel meer bezig met mijn boodschap van positiviteit. Dat is veel belangrijker. Ik wil mensen aan het denken zetten."

Drie jaar geleden liet de zangeres haar baard staan. "Sinds mijn veertiende verkleed ik me als vrouw. Heb alles uitgeprobeerd. Maar steeds kwam het verlangen naar een baard terug. Ik wil gewoon een baard. Het staat mooi." Dat veel mensen het maar niks vinden, doet Conchita niks. "Het is zoals ik ben. Daar moet je je niet door laten leiden, want niet hoe je eruitziet, bepaalt wie je bent. Of ik de rest van mijn lichaam scheer? Ja, natuurlijk. Volledig."

De 2e Halve Finale van het Eurovisie Songfestival: vanavond om 20h40 op Eén.


ANP