Buitenlandse pers: “Sobere act was de kracht van Duncan”

Een pakkend lied, een goede zanger achter de piano en niet te veel poespas was volgens de buitenlandse media dit jaar het winnende recept.
Getty Images Een pakkend lied, een goede zanger achter de piano en niet te veel poespas was volgens de buitenlandse media dit jaar het winnende recept.
De overwinning van Duncan op het Eurovisiesongfestival is geen verrassing, schrijven de buitenlandse media. Zijn sobere act, waardoor de focus op de muziek lag, krijgt volop lof. Al zijn de druiven hier en daar zuur.

Het Italiaanse La Stampa heeft het vooral over het Italiaanse verlies, dat met een verschil van ‘slechts’ 27 punten miniem wordt genoemd. “We geloofden erin tot het einde en uiteindelijk werd in plaats van onze Mahmood de Nederlander Duncan Laurence met zijn nummer Arcade de winnaar van het Eurovisie Songfestival. Een overwinning die hier in de lucht hing omdat de zanger uit Nederland al dagenlang favoriet was.”

In het gokverslaafde Verenigd Koninkrijk wisten ze allang dat Duncan zou winnen. The Guardian: “Laurence’s pakkende nummer was al een grote hit geworden op streamingdiensten sinds de release eerder dit jaar.” Dat concludeert ook de Sydney Morning Herald. “Zijn lied is altijd favoriet geweest bij de wedkantoren. Zijn ballade heeft het goed gedaan bij de muziekverkopers sinds het werd uitgebracht.”

Circus

Het ingetogen optreden, Nederland maakte er in tegenstelling tot veel landen met een minder sterk lied geen circus van, bracht de nadruk op de compositie zelf, schrijven veel media. “Duncan Laurence zat zaterdagavond achter de piano en zong een ontroerende ballade over de pijnlijke kanten van liefde en een gebroken hart”, vatte het Duitse Bild samen. Veel nieuwssites vinden Duncans optreden een muzikale verademing in het festival vol visuele fratsen.

Het Spaanse El País put hoop uit de 22e plek voor Spanje - ‘één beter dan vorig jaar’- en zegt verder: “De intieme ballad ‘Arcade’, gespeeld door Duncan Laurence met een sobere enscenering, gaf de overwinning aan Nederland. Hij was ook de favoriet van de bookmakers, met een 45 procent kans.” De krant schrijft dat Duncan Nederland heeft verenigd door met zijn 'melancholisch liefdesverhaal’ te winnen.

Het Zweedse Göteborgs-Posten ziet in de overwinning van Laurence zowaar een Zweeds elementje.  “Arcade is een visueel uitgekleed nummer waarbij de kunstenaar zingt en piano speelt. Onder de songwriters achter ‘Arcade’ bevinden zich onder andere de Zweedse Joel Sjöö.”

Bekijk hier de reactie van Duncan na het winnen van het Eurovisiesongfestival: 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Mario Tersago

    Ik vind het nogal frappant dat men de finale 'zwak' noemde en de act 'sober'..De finale bevatte geen hoogvliegers maar de kwaliteit was goed. Veel goed, sommige uitstekend en slecht enkelen toppers. Duncan was de eerste die kippenvel gaf van alle acts, door de feeërieke, doch krachtige song en performance in minimale setting. En nogmaals gebleken dat bijna elke vakjury compleet achterhaalde criteria hebben tov televoting, spijtig.