Axel Hirsoux als tiende het podium op

Axel Hirsoux en zijn danseres staan in Kopenhagen de pers te woord.
ANP Axel Hirsoux en zijn danseres staan in Kopenhagen de pers te woord.
Axel Hirsoux, de Belgische kandidaat voor het Eurovisiesongfestival, treedt als tiende aan in de eerste halve finale op dinsdag 6 mei. Dat maakte Eén vandaag bekend. De openbare omroep schenkt de volgende dagen veel aandacht aan de jaarlijkse liedjeswedstrijd.

De finale van de 59ste editie van het Eurovisiesongfestival vindt plaats op zaterdag 10 mei. Een aantal landen (Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en gastland Denemarken) zijn rechtstreeks geplaatst. Daarnaast nemen de twintig best scorende landen uit de halve finales deel.

Of België met de ballade 'Mother' daar bij zal zijn, valt af te wachten. De televoters thuis en professionele jury's uit de Eurovisielanden bepalen ieder voor vijftig procent de resultaten. België zit in dezelfde halve finale als Nederland, Zweden en Portugal, naast een heleboel Oost-Europese landen zoals Rusland, Oekraïne, Azerbeidzjan, Armenië en Moldavië.

Eén zendt beide halve finales uit, op 6 en 8 mei, net als de finale op zaterdag 10 mei. Vlak voor de uitzending brengt de zender ook steeds een Eurosong2014-Kopenhagen-special. Peter Van de Veire en Eva Daeleman nemen er een kijkje achter de schermen van het grootste liedjesfestival ter wereld.

Ook op de radio (MNM en Radio 2) en in andere programma's zoals het Journaal zal er de volgende dagen extra aandacht geschonken worden aan het evenement. Zo start er een zoektocht naar de ideale "woordvoerder" die voor ons land de Belgische punten zal bekendmaken op 10 mei, voor een publiek van ongeveer 120 miljoen kijkers.