50 jaar geleden had het Songfestival vier (!) winnaars

De vier winnaressen: Lulu, Salomé, Frida Boccara en Lenny Kuhr
internet De vier winnaressen: Lulu, Salomé, Frida Boccara en Lenny Kuhr
50 jaar geleden, op 29 maart 1969, gebeurde er iets historisch op het Eurovisiesongfestival in Madrid. Vier landen kregen van de nationale jury’s dezelfde hoge score, en werden dus allemaal tot winnaar uitgeroepen. 

De Nederlandse Lenny Kuhr (‘De troubadour’), de Spaanse Salomé (‘Vivo cantando’), de Franse Frida Boccara (‘Un jour, un enfant’) en de Britse Lulu (‘Boom bang-a-bang’) behaalden tijdens het Songfestival in 1969 allemaal 18 punten - iets dat nog nooit eerder gebeurd was. De vertegenwoordiger van Eurovision kon niet anders dan alle vier de vrouwen tot winnares uitroepen. Om ervoor te zorgen dat elke dame toch een medaille zou hebben, kregen nu enkel de vertolkers van het winnende lied een exemplaar, en moesten de schrijvers ervan het zonder stellen. En zoals de traditie het voorschrijft, mochten ook alle vier de winnaressen hun liedje nog eens brengen. 

Tegenwoordig kan dit niet meer gebeuren. Als twee liedjes toch dezelfde score halen na de punten van de nationale jury’s en de televoting, dan wegen de punten van de televoting harder door. Is er dan toch nog een ex aequo, dan wint het lied waaraan meer landen punten gaven. Met andere woorden: het nummer dat van 12 landen één punt kreeg, wint dan van het lied dat van één land 12 punten kreeg.

Benieuwd hoe de vier winnende liedjes uit 1969 klonken? 

Lenny Kuhr - ‘De troubadour’

Salomé - ‘Vivo cantando’

Frida Boccara - ‘Un jour, un enfant’

Lulu - ‘Boom bang-a-bang’
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.