"Plots stond ze daar in dat bombastische kleed. Weg winstkansen"

PANIEK ROND BLANCHE OP SONGFESTIVAL IN EXTREMIS ANDERE OUTFIT EN BELICHTING

Photo News
Een maand geleden nog één van de absolute kanshebbers, straks misschien zelfs niet in de finale. Het wordt vanavond bibberen voor Blanche in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. "Ze heeft geen greintje persoonlijkheid op het podium", klinkt het vanuit Kiev. "Het lijkt alsof ze bang is van het hele gebeuren. Superspijtig, want haar liedje is ijzersterk."

Twee maanden geleden stelde Blanche haar nummer voor. De reacties op 'City Lights' waren overweldigend positief. "Je moet het beluisteren als je 's nachts in het donker op de snelweg rijdt", zei Songfestival-commentator Peter Van de Veire. "Het is geen klassieke inzending, maar het gaat volgens mij goed scoren."


Van de Veire leek gelijk te krijgen. Bij de bookmakers stond België lange tijd als tweede genoteerd, samen met Italië. Zelfs de bijna obligate beschuldiging van plagiaat bracht daar geen verandering in. Maar dan streek Blanche neer in Kiev en ging het snel bergaf. Gisterochtend stonden we bij de bookmakers op een dertiende plaats. "Die gaan er dan vanuit dat we de finale halen", zegt Songfestivalkenner Jens Geerts vanuit Kiev. "Ik ben daar persoonlijk niet meer zo zeker van. Het wordt straks erop of eronder voor Blanche. In mijn ogen kan ze hoogstens negende worden in haar halve finale en dan gaat ze door. Maar net zo goed wordt ze elfde en dan kan ze morgen al naar huis."

Verkrampt

Waar het is foutgelopen? Bij de repetities, zo horen we van iedereen in Oekraïne. "Tot de eerste repetitie geloofde ik echt dat we het Songfestival gingen winnen", zegt Geerts. "'City Lights' is een ijzersterk nummer, de videoclip die erbij hoort kon ook op veel bijval rekenen. Maar dan verscheen Blanche in een bombastisch wit kleed op het podium en weg waren haar winstkansen. Ze stond erbij alsof ze er helemaal geen zin in had, ze zag er zelfs angstig uit, verkrampt ook, en toonde geen greintje persoonlijkheid op het podium. De kritiek in de internationale pers was vernietigend. Het risico is groot dat de commentatoren in de verschillende landen morgen tijdens de rechtstreekse uitzending daaruit gaan citeren."

AP

Uitgelachen

Grote ongerustheid maakte zich meester van de Belgische delegatie. In zoverre dat gisteren, nauwelijks 24 uur voor D-day, drastisch werd ingegrepen. Het witte kleed werd vervangen door een donker exemplaar en de felle witte lichten hadden tijdens de generale repetitie ineens plaatsgemaakt voor een meer donkere setting. "Die twee elementen zetten het mysterieuze van het nummer wat meer in de verf", zegt VRT-journalist en Songfestivalkenner André Vermeulen. "Tot voor deze repetitie was ik ervan overtuigd dat we de finale niet zouden halen, nu is er weer een kans dat we Blanche zaterdag ook op het podium zien. Terwijl ze na haar eerste repetitie werd uitgelachen door veel waarnemers, was er nu appreciatie op de persbanken."

Niet nagedacht

Door de aanpassingen steeg Blanche gisteravond bij de bookmakers weer naar plaats 10, het resultaat dat Laura Tesoro vorig jaar behaalde. Toen was iedereen blij. "Maar nu hebben we een beter nummer", zegt Jens Geerts nog. "Met een goed doordachte act hadden we echt bij de favorieten gehoord. Dat onze delegatie in allerlaatste instantie nog heel wat heeft veranderd, is het bewijs dat er op voorhand niet genoeg is nagedacht. Spijtig als Blanche daardoor haar afspraak met de geschiedenis zou missen."

Blanche in haar bombastische witte jurk.
Photo News Blanche in haar bombastische witte jurk.