'Hongarije stopt met songfestival omdat het te gay is’

Joci Pápai vertegenwoordigde Hongarije tijdens de laatste editie van het Songfestival.
AP Joci Pápai vertegenwoordigde Hongarije tijdens de laatste editie van het Songfestival.
Hongarije ziet dit jaar af van deelname aan het Eurovisiesongfestival omdat het evenement “te gay” is voor de extreemrechtse regering van premier Viktor Orbán. Dat meldt The Guardian op basis van Hongaarse bronnen. Het was al bekend dat Hongarije dit jaar niet zou verschijnen op het liedjesfestijn, maar een officiële reden is nooit gegeven.

De regering Orbán profileert zich als een sterk verdediger van het traditionele gezin. Een parlementariër van zijn partij noemde het adopteren van kinderen door twee mensen van hetzelfde geslacht “pedofilie” en in een programma van de regering op televisie werd het songfestival een “homoseksuele vloot” genoemd.

Een woordvoerder van de regering Orbán ontkent op Twitter overigens dat het land het Eurovisiesongfestival “te gay” zou vinden. Maar een andere reden waarom Hongarije heeft afgezien van deelname, wordt niet gegeven. Het Eurovisiesongfestival werd na de Tweede Wereldoorlog in het leven geroepen om meer samenhorigheid en verbroedering in Europa te bewerkstelligen.

Hongarije is er voor het eerst sinds 2010 niet bij. Vorig jaar drong het land voor de eerste keer sinds hun terugkeer in 2011 niet door tot de finale.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ANN LIMBOS

  Te zot voor woorden.

 • Remco Mertens

  Prachtig! Doetem goed, onze Victor!

 • Diane Bernaerts

  Ongelooflijk dat iedereen hier het hiermee eens is! Waarom heeft extreemrechts toch zo'n haat (of is het angst?) voor al wie "anders" is?

 • Peter Deroost

  Ik verhuis ooit nog es naar Hongarije.

 • Daniël Gyssens

  Groot gelijk !Leve Hongarije !