Dj Armin van Buuren zat in hetzelfde schuitje als Avicii: “Ik was nummer 1 en doodongelukkig”

EPA
Dj Armin van Buuren ziet steeds meer de schaduwkant van zijn werk als dj. Dat vertelde hij in het Nederlandse praatprogramma Jinek. Hij begrijpt de situatie waarin collega Avicii zich bevond voor zijn dood perfect, klinkt het. “Ik was zelf ook nummer 1 van de wereld, maar doodongelukkig.”

"Wat er met Avicii is gebeurd, is als een bom ingeslagen, ook bij mij", stelde hij. "In de dj-scene gaat het eigenlijk met iedereen niet zo goed, door de werkdruk en competitie." Veel collega's leven erg op hun eigen eiland, stelt Van Buuren. "Iedereen doet stoer tegen elkaar en zegt dat het prima gaat. Maar dan hoor je via via dat deze een coach heeft, of dat een ander bij een psycholoog loopt."

Hij kende zelf ook een mindere periode rond 2010. “Ik was de nummer 1 van de wereld, maar de ongelukkigste persoon op aarde. Ik wilde in het begin élke fan pleasen. Op een onbewaakt moment na een optreden bekijk je dan je tijdlijn op Twitter en dan is er één iemand die helemaal losgaat omdat hij het optreden maar niets vond. Dan was ik een hele avond van slag. Ik heb er erg onder geleden. Elke fan is belangrijk.” 

Schaduwkant

De Nederlandse dj, die momenteel een dikke hit te pakken heeft met ‘Hoe Het Danst’, denkt dat het goed is als er wat meer openheid wordt gecreëerd over de problemen waar veel mensen in de muziekwereld mee worstelen. Hij kaart ook de nadelen van sociale media aan, iets waar iedereen wel wat slachtoffer van is, klinkt het. Al wil hij ook niet té negatief zijn. “Het is waanzinnig wat ik allemaal mee mag maken. Dat is echt super. Er zit alleen een schaduwkant aan en die beginnen we nu steeds meer te zien.”

De werkdruk in de sector kreeg veel aandacht na de zelfmoord van de Zweedse dj Avicii in april 2018. Dj Hardwell kondigde in september 2018 aan vanwege de werkdruk enige tijd te stoppen met zijn werk.

Marco Borsato, Armin Van Buuren en Davina Michelle, die samen ‘Hoe Het Danst’ maakten.
RV Marco Borsato, Armin Van Buuren en Davina Michelle, die samen ‘Hoe Het Danst’ maakten.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marie Jeanne Robert

  Terecht dat hij de middelen heeft om er uit te stappen, maar wel goed dat hij de problematiek probeert bespreekbaar te maken want er zijn er duizenden anderen die vol passie hun werk graag blijven doen ondanks alles en helemaal niet zoveel verdienen als hij, als ze er al iets aan over houden!

 • Marion zanden

  @michael van damme: jemig ben je jaloers of zo. Spreekt er eens iemand open over de problemen die er zijn, en dan zo kort door de bocht reageren? Word volwassen ajb. Ik denk dat Armin mede zo goed is in wat hij doet omdat hij juist oog heeft voor veel en kan relativeren. Mss moet jij dat ook eens proberen...........

 • Albert De Vries

  'Hoe Het Danst', Marco praat, Davina zingt soms even en Armin heeft een goeie dance beat gecreëerd. Dj Armin van Buuren deed het toch zeker 2010 nochtans prima

 • Michael Vandamme

  Stop er dan mee. Moeten we nu compassie hebben omdat je zoveel werkdruk hebt, omdat je meer een meer miljoenen willen binnenhalen. Er zijn mensen met ergere problemen in de wereld, neem eens een pauze of ga eens een paar dagen niet optreden.

 • Emi De graeve

  iedereen is verantwoordelijk voor eigen levenskeuze ! Zaag niet dat je ongelukkig bent en zeker niet als je de financiële mogelijkheden hebt en de gezondheid om iets anders in je leven te beginnen.