De zanger zelf is er van overtuigd: Groot-Brittannië werd laatste bij Songfestival vanwege brexit

Teleurstelling en vooral boosheid in Groot-Brittannië. Hoe konden ze hekkensluiter op het Eurovisiesongfestival worden? Veel Britten en zelfs zanger Michael Rice zijn er stellig van overtuigd: ze zijn uit de gratie vanwege de brexit. 

“Ik heb altijd al geweten dat ik in deze positie zou komen vanwege de brexit”, verzuchtte de 21-jarige Rice na afloop tegen de Britse pers. In 2014 won hij de Britse editie van talentenjacht X-Factor, maar in Tel Aviv werd hij 26ste. “Weet je wat het is? Als Gary Barlow of Elton John hadden meegedaan, zouden ze waarschijnlijk ook als laatste zijn geëindigd.”

Direct na zijn optreden, nog voor de uitslag, was hij nog optimitisch op Instagram: ‘I absolutely f*****g smashed it, regardless of the result’. Rice ging echter roemloos ten onder met 13 punten van de vakjury en 3 van het publiek. 

Uitslag Songfestival 2019.
Eurovisie Uitslag Songfestival 2019.

Is het te wijten aan de brexit? Geopolitieke voorkeuren bij het Eurovisiesongfestival zijn van alle tijden – Cyprus geeft steevast douze points aan Griekenland, terwijl de voormalige Sovjetstaten het niet wagen om Rusland te bruuskeren. De vermeende politieke afrekening op het Songfestival vanwege de brexit zou een nieuw politiek element zijn.

In de aanloop naar de wedstrijd werd op sociale media juist een ‘pro-EU-boodschap’ vermoed  in het liedje ‘Bigger Than Us’. Het nummer zou tussen de regels door niet gaan over een verloren liefde, maar over het vertrek uit de Europese Unie. Kortom, meer een liedje van de remainers dan van de brexiteers.

Die theorie werd gelogenstraft. Na de uitslag waren veel Britse reacties op Twitter eensgezind, variërend van ‘EUROPE HATES US BECAUSE OF BREXIT’ en ‘IT’S ALL POLITICAL’ tot ‘WHAT’S THE POINT IN SENDING ANYONE, EUROPE HATES US’. Er werd zelfs gegrapt dat de Britse premier Theresa May naar Europa zou gaan om de Eurovisie-uitslag te heronderhandelen.

Maar er waren ook nuchtere conclusies: het nummer was gewoon niet goed genoeg. Ja, schreef commentator Tim Stanley in The Telegraph, het is een afgang dat zijn land zelfs eindigde achter IJsland (“BSDM-act”), Slovenië (“enge intense geliefden die verdacht veel op elkaar leken”) en San Marino (“Leonard Cohen entertaint een cruiseschip”). Het winnende liedje vond hij afschuwelijk: “Nederland klonk als een hond die ‘sausages’ probeerde te zeggen.” Maar het zijn allemaal slechte smoezen om de laatste plaats goed te praten, aldus Stanley: “Geef de schuld van onze Eurovisie-schande niet aan de brexit, maar aan ons liedje.”
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joan Lute

  Het VK heeft enkele jaren geleden een anti keuze tegen de EU gemaakt en dan doen ze nog mee met het ESC terwijl ze er in feite niets meer te zoeken hebben ? Als je als land continue de EU lidstaten aanvalt terwijl je van hun gunsten geniet dan mag enige tegenreactie in de vorm van de laatste plaats toch wel zeker.

 • Diane Bernaerts

  De meeste liedjes die bij de laatste 7 eindigden waren inderdaad barslecht en verdienden dus niet beter, maar in het geval van het VK en ook van Israël vermoed ik inderdaad een "afrekening", want zo slecht waren die nu ook weer niet. Niet dat ik daar rouwig om ben. ;)

 • Gilbert Vermeersch

  Europees volk schuldig aan zijn laatste plaats? Is dat niet een beetje overtrokken?

 • Patrizia Drowaert

  Er moet toch iemand de laatste zijn.

 • ivan Gabriels

  Ik vond zijn optreden stukke beter,dan de flop show van Madona.