De rijkswachter uit Kontich die het opnam tegen AC/DC

De Scheirder, Couwels
Brasserie Thier Bräuhof in Kontich wordt afgebroken. Zo verdwijnt de laatste herinnering aan het meest legendarische concert van AC/DC in België. Twee rijkswachters legden dat optreden vroegtijdig stil en inspireerden de band zo voor de song 'Bedlam in Belgium'. Nu, bijna veertig jaar na datum, vertellen de rijkswachters hún kant van het verhaal in onze krant.

Op 9 oktober 1977 organiseert de motorbende Outlaws uit Mechelen een concert van de opkomende Australische hardrockgroep AC/DC en kiezen - God weet waarom - zaal Thier Bräuhof in Kontich als locatie. Er dagen 400 fans op. Er was een podium geïmproviseerd op bierbakken met daarnaast een geluidsinstallatie.

Het duurt echter niet lang voor de eerste buren aan de telefoon hangen van de lokale politie. De rijkswachtpatrouille, met Ward Liekens en Nico d'Hooghe, kwam ter plaatse. Die laatste maakte er meteen korte metten mee en legde het concert stil. De hardrockers van AC/DC trokken zich daar niets van aan en ramden door op hun gitaren, tot d'Hooghe de stekker uittrok, terwijl rijkswachter Liekens het podium op klom met zijn pistool.

AC/DC vond inspiratie uit het bizarre optreden in Kontich en schreef er een nummer over: 'Bedlam in Belgium' (Oproer in België).

LEES MEER IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE

Angus Young
ap Angus Young