Coldplay stopt met touren: “We kunnen dat niet maken tegenover het klimaat”

Chris Martin gaat voorlopig niet meer op tournee
EPA Chris Martin gaat voorlopig niet meer op tournee
Chris Martin (42), de frontman van Coldplay, heeft laten weten dat zijn groep niet op tournee zal gaan om hun nieuwe album te promoten. De band maakt zich zorgen over de impact van touren op het milieu. Dat schrijft BBC News. 

“We nemen de tijd om te bekijken hoe onze tournee voordelig voor het klimaat kan zijn", vertelde frontman Chris Martin aan BBC News. “We moeten allemaal de beste manier vinden waarop we onze job doen. En we willen dat onze toekomstige tournees een positieve impact hebben.” En dus denken de bandleden van Coldplay volop na over hoe zo'n tournee er dan moet uitzien. “Onze volgende tournee zal de best mogelijke versie van een tournee zijn wat betreft het klimaat. We zouden erg teleurgesteld zijn als het niet volledig koolstofneutraal wordt”, zegt Chris. En hij voegt eraan toe: “We hebben ondertussen al heel wat grote tournees gedaan. Hoe veranderen we dat zodat het niet alleen maar nemen, maar toch vooral geven wordt?”

Martin benadrukt op Twitter dat ze het touren niet helemaal opgeven. “In de toekomst zullen we nog op tournee gaan, maar de komende tijd niet.” Om hun fans toch de kans te geven om hen aan het werk te zien, belooft de band enkele optredens live uit te zenden. Zo zit de Britse band momenteel in Amman, de hoofdstad van Jordanië, waar ze toch twee shows geven. Eentje daarvan zou vandaag op YouTube uitgezonden worden. Een bewuste keuze, vertelt Chris. “We wilden een plek in het midden van de wereld kiezen, waar we normaal gezien nooit spelen.” Ook onze landgenoot Stromae zit overigens in Jordanië. Hij zong een nummer op de nieuwe plaat van Coldplay mee in en zal vermoedelijk mee op het podium kruipen met de band. 

Winstgevend

De keuze van Coldplay is opvallend, aangezien touren in deze streamingtijden een van de weinige manieren is waarop muzikanten nog goed hun brood kunnen verdienen. Sinds de opkomst van Spotify en co bevindt de platenverkoop zich immers in vrije val, en artiesten verdienen bitter weinig wanneer hun nummer gestreamd wordt. Vorig jaar betaalde Spotify bijvoorbeeld amper 0,00397 dollar per stream aan de artiest in kwestie. Op tournee gaan garandeert dan een hoop verkochte tickets, om over de bijhorende merchandise die over de toonbank gaat nog maar te zwijgen. Al zullen die tegenvallende streaminginkomsten in het geval van Coldplay wel nog meevallen: de band is nog steeds de meest gestreamde groep op het platform.

Wie Coldplay toch nog in levende lijve wil zien, kan op 25 november in het Natural History Museum in Londen terecht. De groep geeft daar een concert voor het goede doel. Coldplay werd ook al bevestigd voor het Global Citizen Festival van volgend jaar, aangezien dat voor het goede doel is en Chris Martin er zelf aan meewerkt. De 50ste verjaardag van Glastonbury, waar de band al meermaals optrad, zit er echter niet in. “Ik ga waarschijnlijk zelf omdat ik het zo leuk vind, maar optreden gaan we niet doen.”

Lees ook:  Radiohead-frontman vindt zichzelf hypocriet: “Ik strijd voor klimaat, maar vlieg de wereld rond”
67 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ERWIN MINNEBO

  Dus mensen Coldplay wilt daarmee zeggen koop aub ons werk en muziek niet meer, en vraag ons niet meer voor een optreden want dan vervuilen wij de wereld en bezoedelen het klimaat. Nu niemand nog iets kopen van die gasten en ze kunnen gaan werken op een plaats waar het klimaat door hun geholpen zal worden. Waar dat is weet ik niet ?

 • Ronald Roelants

  Coldplay, ga op een ander zagen en u interessant maken ; jullie hebben er geen zin meer voor ; komende breuk van de groep ?

 • Eric Kok

  Kunnen de milieuactivisten thuis in de zetel blijven zitten , geen vervuiling op festivalterrein, geen extra treinen en bussen, en de snelweg lekker vrij voor ons LOL

 • Paul Verbraeken

  Als onze klimaatjongeren nu eens oproepen tot een boycot van alle festivals waar artiesten naartoe vliegen, dat zou pas aantonen dat ze met het klimaat begaan zijn. En laat ons tegelijkertijd een vraagteken zetten bij alle verplaatsingen van onze sporters.

 • stefan Verhelle

  Als duizenden wetenschappers zeggen dat er wel degelijk een probleem is met het klimaat (nog nooit is de temp zo snel gestegen) en als ik dan zie wat hier wordt neergepend dan stel ik me vragen .. Maar blijven kop in 't zand steken dat is blijkbaar de beste oplossing...

Video