Charlotte de Witte ergerde zich aan de heisa rond Tomorrowland: “De gebruiker kiest zelf hoe ver hij gaat met drugs”

CHARLOTTE DE WITTE
RV CHARLOTTE DE WITTE
Toen ze 17 was leerde Charlotte de Witte (27) zichzelf draaien. Nu mag ze zichzelf resident dj noemen op BBC Radio 1 en kan ze geen club verlaten zonder aangeklampt te worden door hysterische fans. Afgelopen zomer draaide ze op Glastonbury voor 40.000 man en vanaf september is ze ook big boss van haar eigen label. In HUMO vertelt ze over haar zware, maar bevredigende leven: “Dit is alles wat ik wilde.”

Ze reist constant de wereld rond, maar Charlotte de Witte heeft niet het gevoel dat ze daardoor offers moet brengen, vertelt ze in HUMO. “Nee, want dit is alles wat ik wilde”, klinkt het. “I’m living the dream. Ik wilde altijd al kunnen reizen met mijn muziek, en nu dóé ik het. Ja, het slaaptekort kan doorwegen: soms ben ik uitgeput, een wrak, na een zwaar weekend. Maar dan slaap ik gewoon bij. Ik heb een sterk gestel. Een nacht twee uur slapen? Dat gaat. De nacht erna nog eens? No problem. Ik blijf in die omstandigheden goed functioneren, mentaal en fysiek. Ik kan ook makkelijk een powernap van een halfuurtje in een taxi doen, en op een vlucht slaap ik altijd.” Slechts heel af en toe wordt het haar een keertje te veel: “Eén keer heb ik een show afgezegd, in Italië. Het was een heel gedoe om er te geraken, ik was vollédig kapot én het was ook nog eens in de kerstperiode. Maar buiten dat ene optreden: niks. Je zet toch altijd door, de mensen hebben betaald om je te zien. Als je ziet hoe blij de mensen zijn, dan sleurt dat je erdoor, dat is heel rewarding.” Al is er wel één nadeel: “Wel is het soms moeilijk om een balans te vinden tussen werk en privé, tussen touren en je vriendschappen onderhouden, of gewoon eens thuis je was kunnen doen, je mails beantwoorden, nieuwe muziek zoeken en maken. Simpele dingen.”

Tomorrowland

De Witte stond deze zomer ook op Tomorrowland, waar een drugsdode viel. De dj heeft zich erg geërgerd aan de heisa daarrond, vertelt ze. “De media houden van sensatie en zoeken partijen die elkaar als zondebok aanwijzen. Ik heb het bewust allemaal niet gelezen. De gebruiker kiest ook nog altijd zelf hoe ver hij gaat, dat mis ik te vaak in alle mediaverhalen over drugs op festivals. Het is niet omdat iemand een pil heeft genomen, dat hij even later ligt te stuiptrekken op een brancard.” Ze vervolgt: “Natuurlijk is het erg dat er doden vallen, en de preventie kan beter, maar een club sluiten of een festival beschuldigen is de oplossing niet. Ik kon me vinden in de teneur op al die Facebook-groepen ten tijde van de sluiting van Kompass: ‘Als we nu allemaal een lijn gaan leggen in het stadhuis, zullen ze het stadhuis dan sluiten?’ Of: ‘Drugs zijn overal, maar het nachtleven wordt nu eenmaal geviseerd.’ We moeten dringend onze oogkleppen afzetten en een constructief debat voeren. We moeten naar een moderner beleid waarin er wordt gecommuniceerd, en niet zomaar kritiek wordt gegeven.”

Bekijk ook:

460 festivalgangers betrapt met drugs op Tomorrowland

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het volledige interview met Charlotte de Witte lees je in HUMO
50 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bart Keymolen

  En of ze gelijk heeft, duh!!!!, Ben jarenlang in het circuit geweest, letterlijk, nooit drugs genomen, zelfs geen xtc pilletje, maar oogkleppen af, wat is alcohol, inburgering? En hoeveel schade en doden geeft dat???

 • Eric Vaeske

  De gemeenschap draait ook op voor de meest vernietigende drug aller tijden...alcohol. Zowel actief als passief. Gebroken gezinnen, intrafamiliaal geweld om er maar een paar te noemen.

 • Sarah Dewit

  Ik denk dat ze vooral bedoelt dat de fout begaan wordt door de gebruiker. Het is nog altijd die persoon die zelf beslist of, en hoeveel, hij gebruikt. Als je gebruikt, weet je dat je kan sterven en die schuld kan je niet een ander aansmeren, zoals gebeurde bij tomorrowland. De dode moet dan ook maar opdraaien voor de kosten (aftrekken van de eventuele erfenis)

 • erik evenepoel

  Veel kritiek behalve uiteraard op harddrug Alcohol. Dat daar een paar miljoenen mensen per jaar aan sterven blijft precies om mee te lachen. Dat daar ontelbare families en levens aan kapotgaan moet kunnen. Coma zuipen Binge drinken auto doodrijders allemaal geen probleem. Maar oh wee als er een XTC pilletje wordt gevonden op een festival. En dan heb ik het nog even niet over tabaksboeren en de Farmaceutische industrie. Niks zo hypocriet als drugsbeleid.

 • Kurt Ignoul

  Lieve mensen, ik denk dat deze dame heel goed weet waarover ze praat in tegenstelling tot vele mensen die hier reageren. Drugsgebruik kan net zo weinig kwaad als alcoholgebruik, denk dat het 1e nog minder nadelen heeft. Drugsmisbruik is net als alcoholmisbruik een heel ander verhaal, dit ga je nooit kunnen stoppen. Maar stop aub met de heksenjacht op party gebruikers, wijs de mensen op de gevaren en laat ze hun spullen testen zodat ze weten wat ze nemen.