Gesponsorde inhoud

Cash, bankkaart of gsm: wat is de slimste optie op de festivalwei?

Getty Images
‘Ik ga naar een festival en ik neem mee… cash, mijn bankkaart en mijn gsm.’ Alhoewel, één van die drie is eigenlijk al meer dan genoeg. Maar wat is anno 2019 het handigst? Wij zetten de voor- en nadelen van de drie betaalopties op een rijtje.

Bye bye, cash?
Cash is op de terugweg, zoveel is duidelijk. In anderhalf jaar tijd is het aantal Belgen met een bank- of betaalapp op z’n smartphone, zoals die van Payconiq by Bancontact, gestegen met 24 procent, zo blijkt uit Het Grote Betaalonderzoek 2019. En ook op de festivalwei zet die trend zich door. Niet onlogisch: niemand loopt graag met z’n zakken vol irritant kleingeld rond, of wil een makkelijk doelwit zijn voor zakkenrollers met al die onhandige biljetten. Heeft cash dan helemaal geen voordelen meer? Natuurlijk wel. Wie zich voorneemt om maar 50 euro uit te geven, kán niks te veel uitgeven als z’n cash op is. Terwijl het met een bankkaart in je zakken heel wat zelfdiscipline vergt om de lokroep van nog wat extra drankbonnetjes te weerstaan.

Bankkaart als tussenoplossing?
Is de bankkaart een betere optie op de festivalwei? Qua veiligheid zeker wel. Gestolen of verloren cash ben je onherroepelijk kwijt, terwijl je een bankkaart gelukkig nog kunt blokkeren. Maar ook op een bankkaart moet je uiteraard goed letten. En dan moet je ook weer met een portefeuille zeulen. Een bijkomend probleem is dat je op geen enkel festival rechtstreeks met de bankkaart kan betalen aan de bar. En als je kaart enkel dient om cash af te halen op de wei, schiet het natuurlijk ook niet op. Gelukkig is er ook nog een andere slimme oplossing.

Betalen met gsm: de toekomst?
Betalen met de smartphone is een handige en veilige betaaloptie die steeds meer ingang vindt. Zo kan je op Alcatraz, Wonderweekend en Maanrock bonnetjes kopen door een QR-code te scannen met de app van Payconiq by Bancontact. Eerder kon dat al op Rock Werchter, Extrema Outdoor, Werchter Boutique, Dour en Kneistival. Zo heb je dus alleen nog je smartphone nodig, en hoort de halve festivalwei je niet afkomen door het rinkelende kleingeld in je zakken.

Op Sfinks Mixed en Fêtes de Wallonie hoef je zelfs helemaal geen bonnetjes meer te kopen: je betaalt er je drankjes rechtstreeks aan de bar met de Payconiq by Bancontact-app. En op Francofolies, Dranouter, Ronquières, We Can Dance, Fire Is Gold en Eat Brussels werken ze dan weer met een polsbandje met een chip waarop je makkelijk geld kan opladen met Payconiq by Bancontact.

Wel opletten als jij ook cashless de zomer door wil op de festivals: wie grote dorst heeft, maakt beter een selfie minder of neemt een powerbank mee: je wil natuurlijk niet dat je smartphonebatterij 1% aangeeft wanneer jij 100% zin hebt in een pintje.

Wedstrijd
Wil jij deze zomer al je festivaluitgaven terugwinnen? Doe dan mee aan de wedstrijd van Payconiq by Bancontact. Download de app, registreer je voor de wedstrijd, betaal op de deelnemende festivals met de app... en misschien krijg jij dan wel al je uitgaven terugbetaald! Meer info en de lijst van alle deelnemende festivals vind je op https://www.payconiq.be/nl/particulier/festivalzomer.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Peter De Smet

    Cashless heeft voor beide partijen niets dan voordelen. Niet te weinig terug krijgen, geen kassa maken op het einde, geen wisselgeld tekort, En het allerbelangrijkste, geen cash= geen overvallers, want zoiets draag je lang mee als gedupeerde...

  • Bruno Zonnekeyn

    Gewoon er van wegblijven, dan hou je veel geld in uw zakken.