Belgisch-Franse rocklegende Johnny Hallyday (74) overleden

Johnny Hallyday in januari 2016.
EPA Johnny Hallyday in januari 2016.
De Franse zanger en acteur Johnny Hallyday is vannacht overleden. Dat meldt zijn vrouw Laeticia. Hallyday, wiens echte naam Jean-Philippe Smet is, werd 74 jaar. Hij stamt af van een Belgische vader.

"Johnny Hallyday heeft ons verlaten. Ik schrijf deze woorden zonder ze te geloven. En toch is het waar. Mijn man is niet meer. Hij is deze nacht heengegaan zoals hij zijn leven altijd geleid heeft, met moed en waardigheid", zegt zijn vrouw.

Bij Hallyday werd in oktober 2016 longkanker vastgesteld. Vorige maand werd hij nog zes dagen lang met ademhalingsproblemen opgenomen in een Parijs ziekenhuis. "Tot het laatste moment heeft hij het hoofd geboden aan de ziekte die maandenlang aan hem vrat, en bracht ons zo buitengewone levenslessen bij."

"Hij heeft zijn hele leven voor zijn fans geleefd die van hem hielden en hem adoreerden", aldus nog zijn vrouw Laeticia. 

Generositeit

De Franse regering reageerde meteen op het nieuws: "We hebben allemaal iets van Johnny in ons", klinkt het bij president Emmanuel Macron. "Van Johnny Hallyday vergeten we noch de naam, noch het gezicht, noch de stem, noch zijn opvoeringen, die, met zijn ruwe en gevoelige lyriek, vandaag volop tot de geschiedenis van het Franse chanson behoren. Hij heeft een deel van Amerika in ons nationale pantheon gebracht." En hij vervolgt: "Over de generaties heen heeft Hallyday zich in het leven van de Fransen gegrift. Hij heeft hun harten veroverd door de generositeit waarvan zijn concerten getuigden."

Ook onze premier, Charles Michel, reageert aangeslagen. "Vanochtend hadden wel allemaal wel een lied van Johnny Hallyday dat ons te binnen schoot. Een immens populaire artiest heeft ons verlaten. Hij zal nog generaties voortbestaan. Zijn werk zit in onze herinneringen en zal daar altijd blijven."

Hallyday werd geboren in 1943. Hij trouwde vijf keer, waarvan twee keer met dezelfde vrouw. Hallyday's carrière begon 57 jaar geleden. De rocker groeide al snel uit tot een tieneridool. Als zanger boekte hij onder meer successen met 'Gabrielle', 'Johnny lui dit adieu', 'Ma guitare', 'Excusez-moi partenaire' en 'Pour moi la vie va commencer'. In totaal werden van zijn platen meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht.

Metro

Om de zanger te eren, heeft de Brusselse vervoersmaatschappij STIB/MIVB via Twitter aangekondigd een hele dag zijn populairste liedjes te laten horen in de metrostellen.

LEES OOK. Het ultieme portret van Johnny Hallyday, de Franse Elvis Presley (HLN+)
71 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf verstappen

  Raf Verstappen Door een onwaarschijnlijk toeval had ik het geluk dit icoon in 1994 letterlijk tegen het lijf te lopen, in de buurt van St.Tropez. We botsten lijfelijk en pardoes tegen elkaar, waarop Johnny Hallyday zich uitvoerig excuseerde. Na een kort gesprek, en hij zich nog eens als een echte gentlemen verontschuldigde, moet ik nu sterk terugdenken aan dat memorabel moment. Souvenir, souvenir ....

 • Leon Mertens

  Het was niet mijn favoriete zanger maar was wel een echte showman ,Ik vind wel dat er veel te veel show rondgemaakt wordt Frankrijk heeft vele zeer goede entertainer gehad in de jaren zestig hoorden we Becaud BBrassens Greco Gainsbourg en nog vele anderen die beter waren ,nu horen veel brol in de showbiss en rappers die met veel geweld vanalles uitspuwen voel daarbij nog al die stand-upcomedian comedians die alleen met hun eigen kunnen lachen .

 • Eddy DESMET

  Johnny HALLYDAY is een fenomenaal icoon in Frankrijk. Miljoenen fans rouwen om zijn heengaan. Hij heeft een rijk gevulde carrière en laat heel veel fans verweesd achter ! Veel moed en sterkte voor de Familie van deze ster, die uitblonk door eenvoud en sereniteit. Zijn repertoire is onsterfelijk !

 • Jo Van Caenegem

  Hij heeft wel geleefd hé. Hij was ook altijd ergens doorheen ons leven verweven doordat wij heel sterk de Franse cultuur meekregen, en daar zaten zowel Gainsbourg als Hallyday in, maar vele anderen van Julien Clerc, Mylène Farmer en nog onnoemelijk vele anderen. Hallyday was er al langer bij dan wij er zijn, maar ons ouders hadden er nog meer mee. De jaren '60 komen, helaas, nooit terug.

 • frieda schaut

  een tof gebaar dat er in de brusselse metros muziek speelde van onze johnny, !!sterkte aan de nabestaanden