Belgen kunnen stemmen voor “Ne me quitte pas” en andere Belgische nummers voor EU liedboek

Jacques Brel
AFP Jacques Brel
Alle Belgen kunnen vanaf 19 oktober stemmen op de zes Belgische liedjes die volgens hen een plaatsje moeten krijgen in het EU songbook, het eerste liedboek van de Europese Unie. Zeventien landen gingen België voor en stuurden alles samen al 102 liedjes door. Dat meldt de organisatie achter het initiatief.

In totaal zijn 54 Franstalige en Nederlandstalige liedjes genomineerd, verdeeld over zes categorieën: liefdesliedjes, de natuur en de seizoenen, vrijheid en vrede, volksliedjes en traditionals, geloof en tot slot kinderliedjes. 

Bij de Franstalige nummers vinden we onder meer "Ne me quitte pas" van Brel en "Dominique" van Soeur Sourire terug. Vlaanderen is vertegenwoordigd met klassiekers als "Vlaanderen mijn land", "Daar zat een sneeuwwit vogeltje", de "Fanfare voor honger en dorst", "Vrolijke vrienden", "al die willen te kap'ren varen" en niet te vergeten ook "Madammen met een bontjas", "Ik hou van u", "Gelukkig zijn", "Een vrolijk lentelied" en zelfs de K3-hit "Alle kleuren". Stemmen kan tot 18 november op de webpagina www.eu-songbook.org.

Soeur Sourire in 1962
Photo News Soeur Sourire in 1962

De meeste nummers die door de andere landen al werden ingestuurd, zijn inmiddels op de website terug te vinden. Het overgrote deel daarvan zegt de doorsnee Belg eerder weinig, maar er zitten ook enkele internationaal erkende klassiekers tussen. Zo lieten de Britten met "All You Need is Love", "Here Comes The Sun" maar ook "Imagine" van John Lennon drie Beatles-songs opnemen en klinkt ook de kampvuurmeezinger "Should Old Acquaintance Be Forgot" iedereen waarschijnlijk welbekend in de oren. 

Onze noorderburen vonden dat "Brabant" van Guus Meeuwis, de kerstklassieker "Midden in de winternacht" en het gezongen kinderversje "Dikkertje Dap" zeker niet mochten ontbreken. Ierland weerhield tot slot onder andere het drinklied "Whiskey in the jar".

De eerste editie van het EU Songbook wordt verwacht voor december 2019 en zal uiteindelijk 162 nummers bevatten. Die zullen allemaal zowel in de originele als in de vertaalde Engelse variant worden weergegeven. Het liedboek is een initiatief van de European Union Songbook Organisatie, een non-profit organisatie die niet aan de Europese instellingen in Brussel verbonden is.

Guus Meeuwis
ANP Kippa Guus Meeuwis4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • didier de coster

  cheri van onze eddy wally

 • Guy Bevers

  Kommil foo - ik hou niet meer van mij

 • Danny Gielen

  'Seven horses in the sky' van the Pebbles!

 • patrick geerinck

  oh oh ik heb zorgen louis neefs gepast voor deze tijd en ook laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is .herman verminnen de wilde en nog veel andere tura ook vergeten spijtig.allemaal nog echte belgen .