Begonnen in snackbar, nu grootste hype van Nederland: Suzan & Freek veroveren de hitlijsten met ‘Als Het Avond Is’

facebook
Zeemzoet, maar wondermooi: u heeft 'Als het avond is' ongetwijfeld ook al op de radio gehoord. Suzan & Freek, het popduo erachter, groeide uit van doodgewoon koppel tot een echte hype in Nederland. Nu hebben ze allebei hun job opgezegd. "Of dat slim is? Nou, laten we hopen van wel."

10 miljoen views voor de videoclip van 'Als het avond is', 21 miljoen streams op Spotify: onze noorderburen lopen al langer warm voor het schattige muzikale duo, en nu staan ze bij ons op 4 in de Ultratop. En zeggen dat Suzan (26) en Freek (25), al sinds de middelbare school samen, eerder toevallig een muzikaal stel werden. "Freek en ik hebben alles te danken aan de snackbar waar hij in z'n schooltijd werkte", legt Suzan uit. "We waren allebei met muziek bezig, maar hadden nog nooit samen opgetreden. Tot Freeks bazin vroeg of we als duo bij haar wilden zingen. Wij zeiden 'ja', waarop ze ons vroeg welke naam ze op de affiche mocht zetten. 'Suzan & Freek', zeiden we. Ja, zo heten we, hé. (lacht)"

Elkaar verliezen

"Die samenwerking is heel goed meegevallen, waarna we beslisten om voor de lol filmpjes online te plaatsen waarin we hits coverden. Die video's werden goed bekeken, maar het werd pas echt iets toen The Chainsmokers onze versie van hun song 'Don't Let Me Down' oppikten en op sociale media deelden. In één klap kregen we heel wat extra views. Hoewel we ervan genoten om nummers te coveren, begon het steeds harder te kriebelen om zelf iets te schrijven." Dat werd 'Als het avond is', een treurig liedje over gemis. "Dat gevoel van mekaar langzaam verliezen, dat wilden we vatten in ons nummer. Maar dat het zo'n succes zou hebben? Nee, dat hadden Freek en ik nooit kunnen denken. Het voelt heel bijzonder, des te meer omdat ik het samen met Freek mag doen."

Al is het koppel niet van plan om snel op hun lauweren te gaan rusten. "We zijn volop nieuwe nummers aan het schrijven, want we willen later dit jaar een cd uitbrengen", klinkt het. "Die songs liggen in het verlengde van 'Als het avond is', maar zullen niet hetzelfde zijn. Wat wel blijft: we zingen in het Nederlands."

"Muziek maken is voorlopig ook het enige wat we willen doen. Een plan B hebben we niet. Freek en ik hadden tot voor kort elk nog een job, maar die hebben we opgezegd. Of dat slim is? Nou, laten we hopen van wel", lacht Suzan.

Veel plannen

Al lijken de kaarten ook op dat vlak goed te liggen. Naast twee uitverkochte clubtours in Nederland hebben Suzan & Freek ook al op verschillende festivals opgetreden. Hun passage op Sziget in Hongarije is ongetwijfeld het meest in het oog springende. "We hadden meegedaan aan een wedstrijd om een plekje op de affiche te bemachtigen, en tot onze verbazing wonnen we. Al moet je niet denken dat ons publiek uitsluitend uit Hongaren bestond. Ik denk dat 90% van onze luisteraars gewoon Nederlanders waren", zegt Suzan. "Hoe dan ook: het is heel bijzonder om te beseffen dat we ook succes hebben buiten Nederland. Later dit jaar volgen er nog verschillende festivals en een theatertour. En we zijn ook nog wat dingetjes van plan in België. Jullie zijn nog niet van ons af. (lacht)"
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Benny Coomans

    Mooi en prachtig.

  • Bea Van der Vloet

    Mooi ! Mooie melodie, mooie samenzang, mooi koppel.