Exclusief voor abonnees

Artistiek directeur van de Ancienne Belgique weigerde Eminem: “Hiphop, dat was áltijd een hoop gezever”

ap
De Ancienne Belgique viert haar veertigste verjaardag met een jaar vol jubileumconcerten dat op 21 september – exact veertig jaar na de feestelijke opening – wordt afgetrapt door 2ManyDJs. In de zomer van 1992 gingen de deuren van de AB dicht voor verbouwingswerken die vier jaar zouden duren. “Bij de heropening mocht je niet op het parket: dat was pas gevernist”, klinkt het in De Morgen.

Marc Vrebos begon in 1984 in de AB te werken als manusje van alles, werkte zich op tot geluidsmixer en raakte met zijn bouwtechnische achtergrond – in het begin van zijn carrière had hij voor een architectenbureau gewerkt – al snel bij het nieuwe bouwproject betrokken.

Marc Vrebos: “De eerste plannen voor de grote verbouwingen werden begin jaren 80 al gemaakt en bediscussieerd, en ik heb mij daar van meet af aan mee gemoeid. Voor zulke dingen word je niet gevraagd, je moet je plaats opeisen. Midden jaren 80 was er al een eerste kleine verbouwing geweest, maar het probleem van de geluidsisolatie was toen niet afdoende bestudeerd, wat bij de heropening meteen tot grote problemen heeft geleid.”

Johan Ral (voormalig VRT-nieuwsanker en auteur van het boek ‘AB – Een muzikale geschiedenis’): “De plannen voor een tweede, grote verbouwing waren er inderdaad al vroeg in de jaren 80, maar in 1986 heeft de toenmalige minister van Cultuur, Patrick Dewael, beslist om de verbouwingsplannen stil te leggen en alles opnieuw te laten bekijken. Er werd beslist om er voluit voor te gaan en het degelijk aan te pakken. De spilfiguur was Jari Demeulemeester, die van 1986 tot 1988 adviseur van minister Dewael was. Paul Van Santvoort nam het in die periode over als programmator bij de AB.”

Je hebt 12% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.