Artiesten klagen Spotify aan en eisen 125.000 euro per liedje

Tom Petty is al overleden, toch wordt Spotify ook in zijn naam aangeklaagd.
EPA Tom Petty is al overleden, toch wordt Spotify ook in zijn naam aangeklaagd.
Het bedrijf dat de auteursrechten regelt voor nummers van onder meer The Doors, Neil Young, Tom Petty en Rage Against The Machine klaagt, namens de componisten en nabestaanden van de overleden artiesten, Spotify aan.

Volgens Wixen Music Publishing biedt de streamingdienst zo'n tienduizend nummers aan waarvoor het geen toestemming heeft en geen compensatie voor auteursrechten biedt. Het bedrijf heeft Spotify voor de rechter gedaagd en eist een vergoeding van 125.000 euro per liedje. In totaal komt dat uit op 1,3 miljard euro.

Spotify moet auteursrechten betalen aan een individu of een groep zoals een uitgever om een liedje te mogen aanbieden. Het Zweedse bedrijf is eerder ook aangeklaagd voor schendingen van het auteursrecht. In 2016 trof het bedrijf een schikking van 25 miljoen euro met een andere muziekuitgever.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • yves Strubbe

    Niet de artiesten of hun nakomelingen, maar een bedrijf dat hen zogezegd vertegenwoordigt. Dat bedrijf wil veel geld, of de artiesten dat ook zullen krijgen is iets anders. Ed Sheeran plaatste zelf alles op Youtube, en verdient er ook nog genoeg aan.

  • ronny cuypers

    Heel dat auteursrechten systeem is een verouderd en achterhaald idee. Beperk het recht op vergoeding tot pakweg 3 jaar. Daarna kan eenieder luisteren, lezen, kijken, enz... zonder nog maar eens te moeten betalen.

  • Lucas Vandebrug

    Welke artiesten, de helft wat er opgenoemd word is er niet meer