Arno heeft pancreaskanker en stelt deel van tournee uit

Arno
Photo News Arno
Rockzanger Arno Hintjens, beter bekend onder zijn artiestennaam Arno, lijdt aan pancreaskanker. Dat maakt hij zelf bekend in de kranten De Standaard en Le Soir en via persagentschap Belga. Omwille van zijn gezondheidstoestand stelt hij een deel van zijn ‘Santeboutique’-tournee uit in Nederland, Frankrijk en Zwitserland.

In november kreeg Arno (70) de diagnose van pancreaskanker. Sindsdien onderging de zanger meerdere sessies met chemotherapie, maar de liefde voor muziek blijft hem drijven. In januari speelde hij zelfs drie uitverkochte zalen plat in de Ancienne Belgique. Afgelopen donderdag kreeg hij nog een Lifetime Achievement Award op de MIA's.

Volgende dinsdag treedt Arno op in de Trianon in Parijs en kort daarna gaat hij onder het mes. Na de operatie zal hij een zestal weken buiten strijd zijn.

In het interview met De Standaard benadrukt de zanger dat hij de muziek niet wil opgeven, ondanks de ziekte en ondanks de zware operatie die hem te wachten staat. "De mensen die weten dat ik kanker heb, vragen zich af waarom ik op een podium sta. Maar je moet weten: ik heb tijdens en na een concert meer energie dan ik vandaag heb. Zelfs door gewoon te weten dat er een concert aankomt, word ik energieker", zegt Arno. 

Ik vraag aan de mensen om me kracht te geven. En die energie neem ik dan met me mee, want ik kan ze gebruiken

Arno

De zanger, die in Oostende geboren werd en intussen een vaste waarde is in het Brusselse straatbeeld, wil in het nu leven en kijkt naar de toekomst. “Ik wil nog songs schrijven en albums maken, in een film spelen, en na mijn herstel opnieuw gaan toeren. Er staan alweer veel concerten op de agenda, in mei ook in België”, klinkt Arno strijdvol in De Standaard.

“Muziek heeft altijd mijn leven gered. Concerten zijn belangrijk voor mij, maar ook voor al die mensen die staan te wachten. In de concerten die ik nu speel, breng ik de song ‘Ha Ha’ als uitsmijter. ‘Give me power, de la force’: dan word ik één met het publiek. Ik vraag aan de mensen om me kracht te geven. En die energie neem ik dan met me mee, want ik kan ze gebruiken”, besluit Arno.

Pancreaskanker

De pancreas is een klier in de buik die sappen produceert om de vertering te helpen en hormonen aanmaakt, waaronder insuline. Jaarlijks krijgen zo’n 1.800 mensen in België de diagnose van pancreaskanker, volgens de Stichting tegen Kanker. Het is een ernstige vorm van kanker, waarbij 87 procent van de patiënten binnen de vijf jaar na diagnose overlijdt. Er is echter veel afhankelijk van hoever de ziekte is gevorderd.

Lever-pancreaschirurg Baki Topal (49), die verscheen in de VIER-serie Topdokters, beaamt dat de overlevingskansen bij pancreaskanker eerder laag zijn. “Dat komt omdat het merendeel uitzaaiingen heeft, waardoor een operatie geen zin heeft.” 

Maar voor patiënten die geen uitzaaiingen hebben, liggen die kansen beter. “Zij maken via een complexe ingreep toch kans om definitief te overleven”, verklaarde Topal in een eerder interview met De Morgen.

“Touren is mijn maîtresse”

Arno zit al 50 jaar in het vak, maar de echte doorbraak kwam er in 1980 met de groep T.C. Matic. Hits als ‘Oh La La La’ en ‘Putain’ groeiden al snel uit tot klassiekers. In 1986 waagde Arno zijn kans als soloartiest en bracht hij zijn eerste soloalbum uit. Zijn meest recente album ‘Santéboutique’ verscheen eind 2019. 

Afgelopen jaar werd de rockzanger 70. Aan de vooravond van zijn twee verjaardagsconcerten in het Kursaal van Oostende sprak hij met ons. “Touren zorgt voor adrenaline, het is mijn maîtresse. Als ik niet meer kan optreden, is het gedaan met mij. Ik zal tot het einde van mijn dagen op een podium staan, dat staat vast”, zei hij toen. Lees het volledige interview in HLN+.

Arno Hintjens kreeg donderdag nog een Lifetime Achievement Award op de MIA's.
Photo News Arno Hintjens kreeg donderdag nog een Lifetime Achievement Award op de MIA's.71 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eddy Vervaet

  Ik vrees dat je gelijk hebt Jeff.Veel mensen weten niet eens wat een pancreas is.Laat staan,pancreaskanker.Zijn er geen uitzaaiïngen,heb je statistisch gezien pakweg 10% overlevingskans.Met uitzaaiïngen 0,00000.Mijn schoonmoeder is er ook aan overleden.Professors opereren graag natuurlijk...

 • Marc Verschaeren

  Arno de krijger ! .

 • Jeff Stevens

  Het is over and out met Arno. RIP Bedankt voor je muziek.

 • Sandy Buysse

  Courage, Arno!! Verzorg je goed!! Heel veel liefs! Sandy ❤️

 • Annie Biot

  Hij was voor de belgische pop/rock wat panamerenko voor de belgische kunst was, helaas van pancreaskanker genees je niet.